زنان، تضمین کننده سلامت و تحکیم خانواده هستند گفتگو با دکتر مژگان جاودانی مسرور،به مناسبت هفته ملی سلامت زنان

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۷/۲۸ |

روابط عمومی دانشکده پزشکی، به مناسبت هفته ملی سلامت زنان، گفتگویی با سرکار خانم دکتر مژگان جاودانی مسرور، متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی، و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران به شرح ذیل انجام داده است:

همان طور که می‌دانیم، سلامت یکی از با اهمیت ترین عوامل موثر بر بهره‌وری خانواده و جامعه محسوب می شود و وجود فاکتور سلامت در جوامع، نشان از توسعه یافتگی و پیشرفت هر کشور در بهداشت و سلامت افراد آن جامعه است. زنان نقش محوری در حفظ و ارتقای سلامت اعضای خانواده دارند و سلامت زنان، با توجه به جایگاه والای آنان در شکل گیری فرهنگ، تربیت، سعادت و حفظ و ارتقای سلامت خانواده و جامعه، نقش تعیین کننده ای دارد که این خود تحت تاثیر حقوق اساسی آنان در خانواده و اجتماع قرار می‌گیرد. موضوع سلامت در تمام ابعاد آن اعم از سلامت جسمی، روانی، فرهنگی، اجتماعی و معنوی باید مد نظر قرار گیرد.
بر اساس مطالب گفته شده، همه ساله در هفته پایانی مهرماه، با هدف اطلاع رسانی و حساس سازی گروه‌های مختلف جامعه در خصوص اولویتهای سلامت زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور، هفته ملی "سلامت بانوان ایران"، برگزار می‌شود. شعار هفته ملی سلامت  بانوان ایرانی در سال 1398: "ورزش، شادابی، آرامش" است.
هدف کلی:
ارتقاء و توسعه سلامت زنان در ابعاد جسمی، روانی، فرهنگی، اجتماعی و معنوی در دوره های مختلف زندگی و پیشگیری از بیماریها وکاهش خطرات زایل کننده سلامت زنان
اهداف اختصاصی:
 1) تقویت سیاست ها و برنامه های وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در راستای ارتقای سلامت زنان
2) توجه به نیازهای بهداشتی، آموزشی و درمانی زنان
3) افزایش آگاهی جامعه و خانواده از دانش و نیازها ی سلامت زنان
4) افزایش دسترسی زنان به اطلاعات (به ویژه از طریق رسانه ملی)
5) اصلاح و رفع موانع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی

همان‌طور که می‌دانیم، نخستین شرط داشتن جامعه ای سالم و پویا، سلامت، پایداری و تحکیم خانواده است، و زنان، تضمین کننده سلامت و تحکیم خانواده هستند. از آن جایی که زنان به عنوان یک مربی در نهاد خانواده، نقش تعیین کننده ای در مدیریت و برنامه ریزی سلامت و پویایی خانواده، رشد و کمال افراد و در نتیجه سلامت و سعادت جامعه دارند، لذا باید این قشر که تقریبا نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند از لحاظ جسمی، روحی و روانی، عاطفی، اجتماعی و معنوی در سلامت باشد.  امروزه زنان علاوه بر تربیت اجتماعی فرزندان و مدیریت خانواده، در تمامی مراکز اقتصادی، علمی و فرهنگی حضوری فعال و اثرگذاری دارند و بار مسوولیت‌های اجتماعی را در کنار فعالیت های خانوادگی به دوش می کشند.  جامعه صالح و سالم نتیجه نقش و فعالیت زنان است و اگر جامعه ای رو به نابودی و سقوط رود این امر در وهله اول متوجه زنان خواهد بود.
همچنین، زنان محور و مدیر سلامت خانواده و یار و همکار ارائه دهندگان خدمات در سیستم سلامت هستند و بخش مهمی از فعالیت‌های مربوط به خود مراقبتی و مراقبت در منزل بر عهده آنان است. آنها به‌طور معمول مدیریت و برنامه‌ریزی سلامت خانواده از واکسیناسیون کودکان گرفته تا تغذیه نوجوانان و کاستن از استرس‌های بزرگترها و ارائه خدمات به سالمندان را بر عهده دارند.
از طرف دیگر، آثار نامطلوب بیماری و مرگ و میر مادر بر سلامت اعضای خانواده، غیر قابل چشم پوشی است. زنان به عنوان مادر در خانواده محور سلامت خانواده بوده و مرگ ومیر، ناتوانی و رفتارهای  آنها، همه ابعاد سلامت خانواده را تحت تاثیر قرار می‌دهد. از جمله این موارد می‌توان خطرات تهدید کننده سلامتی مادران بر سلامت سایر گروه‌های سنی در خانواده را نام برد (مثلا اثر سوء تغذیه و دیابت و فشارخون مادر بر جنین، اثر استعمال دخانیات بر سلامت جنین و سایر افراد خانواده). همچنین بررسی‌ها نشان داده است که نرخ  مرگ و میر کودکانی که مادر خود را از دست داده‌اند، افزایش قابل توجهی داشته است.
پس روز ملی سلامت زنان فرصت مناسبی است برای ارتقای سطح آگاهی عمومی در خصوص موارد فوق الذکر. امید است با گام برداشتن در راه ارتقای سلامت زنان جامعه و کاهش بیماریهای مربوطه که وظیفه یکایک پرسنل بهداشتی در سطوح مختلف است بتوانیم قدم های مثبتی را برداریم چرا که  فردی که سلامت وی مورد نظر است، مادر خانواده بوده و به مخاطره افتادن سلامت  این فرد، باعث اضطراب و تشنج در کانون خانواده نیز می شود. لذا  با گرامیداشت این روز، آرزو می‌کنیم با  ارتقاء سلامت  زنان، این قشر از جامعه  کمتر در معرض مخاطرات قرار گیرند و فراموش نکنیم که تربیت نسل آینده، برعهده زنان است.

دفعات مشاهده: 1391 بار   |   دفعات چاپ: 38 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر