«براي کوويد 19 اقدام کنيد» شعار هفته جهاني سلامت مردان
مديرکل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي شعار هفته جهاني سلامت مردان را «براي کوويد 19 اقدام کنيد» اعلام کرد.
وي افزود: اما از آنجا که در سال جاري به دليل شدت ابتلا و مرگ و مير کوويد 19 در مردان، شعار اين هفته در سطح بين المللي" Take Action on Covid-19 " براي کوويد 19 اقدام کنيد" در نظر گرفته شده، مناسبت مذکور فرصت مغتنمي براي اطلاع رساني و حساس سازي جامعه مردان، سازمانهاي دولتي، غير دولتي و صنوف مختلف در خصوص کوويد 19 به شمار مي آيد.
وي ادامه داد: در چنين شرايطي اطلاع رساني، تلاش براي افزايش آگاهي مردان به موضوع سلامتي به طور کلي و بيماري کوويد 19 به شکل اختصاصي مبتني بر ويژگي هاي فرهنگي واجتماعي هر منطقه و تشويق مردان به مشارکت درتوسعه برنامه هاي بهداشتي پايه مي تواند به عنوان يک راهکار براي عبور از بحران فوق بوده و فرصت مناسبي براي اطلاع رساني و حساس سازي جامعه و دولت در خصوص اهميت سلامت مردان در خانواده و جامعه مي باشد.
مدير کل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: با همت وزارت بهداشت، دانشگاههاي علوم پزشکي، مراکز تحقيقاتي و انجمنهاي علمي مرتبط با سلامت مردان، ايران يکي از کشورهاي پيشرو در جهان براي اجراي برنامه هاي سلامت مردان از جمله برنامه هاي آموزشي و کمپين هفته ملي سلامت مردان است.
دکتر برکاتي افزود: در اين زمينه اقدامات متعددي در زمينه سلامت مردان صورت گرفته است از جمله تدوين و اجراي موفق پايلوت برنامه سلامت مردان ميانسال در 5 دانشگاه، تدوين پروتکل هاي خودمراقبتي مردان کشور، اجراي کمپين هاي مختلف در هفته ملي سلامت مردان، اجراي پروژه هاي تحقيقاتي و هماهنگي هاي بين بخشي متعدد در زمينه سلامت مردان، مکاتبات و گزارشهاي متعدد بين المللي در زمينه سلامت مردان، ارتباط منسجم و مداوم با دانشگاه هاي علوم پزشکي کشور در زمينه سلامت مردان، اقدامات مرتبط با تدوين سند ملي فوق الذکر .
وي در خصوص سند ملي سلامت مردان ايران توضيح داد: از سال 98 نيز تدوين سند ملي سلامت مردان توسط دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس پيگيري شده است و با همکاري همه جانبه بيش از 25 سازمان دولتي و خصوصي و انجمن هاي علمي مرتبط با برگزاري 23 جلسه مديريتي و با بهره گيري از نظرات کارشناسي 99 نفر از صاحب نظران و مراکز تحقيقاتي و علمي تدوين شده است. دبيرخانه شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي نيز بررسي سند در کميسيون عالي را در برنامه سال 99 خود قرارداده است و پس از تصويب آن، در سال جاري تدوين و اجراي برنامه هاي عملياتي آغاز خواهد شد.
دکتر برکاتي با اشاره به اهميت توجه به کرونا در مردان ادامه داد: در زمينه بيماري کوويد 19 نيز موضوع سلامت مردان از اهميت ويژه اي برخوردار است. اگرچه افراد جامعه از کوچک تا بزرگ و زن و مرد در معرض خطر کرونا ويروس هستند، اما سن و جنس به عنوان دو فاکتور مهم در ابتلا يا شدت علايم تاثير گذار هستند. تاکنون موارد آلودگي و شدت ابتلا و مرگ و مير در مردان بيشتر از زنان بوده و اين افراد نيازمند مراقبت و توجه بيشتر هستند.
وي افزود: مهمترين عواملي که در ابتلا و شدت بيشتر عوارض کوويد 19 در مردان نقش داشته و در مطالعات مختلف در نقاط مختلف دنيا مورد تاکيد قرار گرفته اند، عبارتند از:دلايل بيولوژيکي مانند دلايل ژنتيکي، هورموني و آنزيمها، دلايل مربوط به پروفايل اجتماعي و مسئوليت شغلي و اقتصادي مردان که سبب مواجهه بيشتر آنان با عوامل خطر مي شود و دلايل فرهنگي از جمله باور غلط مردان مبني بر برتر بودن و قوي تر بودن مردان نسبت به زنان و در نتيجه مغفول ماندن تمرکز بر سلامت که سبب مي شود مردان کمتري به مراکز درماني مراجعه کنند و به انجام آزمايش تن دهند يا کمتر از زنان به رعايت اصول بهداشتي تعريف شده مانند شستشوي مکرر دستها، استفاده از ماسک و دستکش مبادرت ورزند.
وي بيان داشت: همچنين وجود بيماريهاي مزمن مانند بيماري قلبي عروقي (فشارخون بالا، ديابت، بيماري عروق قلب و بيماري عروق مغز) بيشتر در مردان نسبت به زنان و همينطور رفتارهاي ناسالم مردان مانند بي تحرکي، تغذيه ناسالم و مصرف دخانيات از جمله عوامل مهم و موثر در اين تفاوت است و بايد گفت هيچ چيز به اندازه يک برنامه غذايي کامل و صحيح به همراه فعاليت فيزيکي مناسب به تقويت سيستم دفاعي کمک نمي کند.
مديرکل دفتر سلامت جمعيت،خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: همچنين در زمان فاصله گذاري اجتماعي، پرهيز از زندگي بي تحرک و فعاليت بدني کافي در اين گروه از اهميت زيادي برخوردار است و از سوي ديگر، فعاليت بدني با شدت متوسط، ايمني بدن را در مقابل بيماري کرونا بالا مي برد؛ هم چنين در کاهش استرسهاي ناشي از اين بيماري موثر است.
وي تصريح کرد: در صورت ابتلا به کرونا در مصرف کنندگان دخانيات نسبت به افراد ديگر، علائم شديدتر و کشنده تري ايجاد مي شود، چرا که در اين افراد ظرفيت قلبي ريوي، تحت تاثير قرار مي گيرد و ايشان از سطح ايمني پائين تري برخوردار هستند.