باآرزوي سالي سرشار از توفيق و سربلندي
باآرزوي سالي سرشار از توفيق و سربلندي
هفت سين از ديدگاه طب سنتي
هفت سين يکي از رسوم ايراني است که با عيد آغاز بهار عجين شده است تاکنون دلايل زيادي براي انتخاب سين هاي هفت سين مطرح شده است.
حقيقت اينست که سينهاي متعددي براي آن استفاده ميشود که رايج ترين آنها سيب، سرکه، سبزه، سماق، سنبل، سمنو، سنجد، سير مي باشد و براي يافتن حکمت بر سفره آوردن اينها در آغاز بهار بايد ديد بهار چه خصوصياتي دارد:
بهار در طب سنتي زودتر از نوروز و در واقع از زمان جوانه زدن درختان آغاز ميشود. اخلاط بدن شروع به گرم شدن و حرکت کرده و بدن شروع به دفع اخلاط مضر جمع شده در فصل زمستان از بدن ميکند. عوارضي همچون سردرد گرم، خون دماغ و خلط خوني، گلودرد، خارش، قرمزي و درد چشمها (رمد)، برانگيخته شدن افسردگي و تبهاي گرم خوني و صفراوي بعنوان نتيجه تغييرات بهاري مطرح شده اند. حال نگاهي مي اندازيم به خواص اجزاي سفره هفت سين در رابطه با اين حالات:
1- سيب: بوييدن و خوردن آن مفرح قلب و دور کننده افسردگي است. طبع سرد ملايم آن، آنرا غذاي دوايي مناسبي براي سردرد گرم، کرده است.
2- سرکه: گذاشتن ظرف سرکه بصورت سرباز با تبخير آهسته آن باعث تعديل هواي مرطوب و آلوده ميشود. بوييدن آن جهت نزله گرم (مجموعه اي شامل آبريزش بيني، خارش و درد گلو و قرمزي چشمها) مناسب است. بوي سرکه هوشيار کننده است و خواب آلودگي بهاري را کمتر ميکند.
3- سبزه و سنبل: ديدن سبزه براي تقويت باصره و درمان افسردگي مناسب است. درمانهاي بسيار جالب ديگر براي افسردگي که در مراسم بهاري ديده ميشود نگريستن به آب و آيينه، بودن با خويشاوندان و شادي کردن با آنها و مراسم خانه تکاني است. سبز کردن سبزه نيز ميتواند کمک کننده باشد.
4- سماق: در طب سنتي آشاميدن سماق با آب براي خونريزي از گلو و بيني (خونريزي هاي فوقاني) مناسب است
5- سنجد: براي سرفه گرم که اين روزها بر اثر خوردن شيريني ها و خانه تکاني و گردگيري و قرارگرفتن در معرض آلرژنها زياد ديده ميشود مناسب است. بعلاوه تنقل مناسبي براي بچه ها و تعديل کننده مزاج آنهاست.
6- سمنو: يک غذاي مقوي است. در طب رضوي جماع در ماه اول بهار توصيه شده است و سمنو يک مقوي باه مناسب است. که نسبت به بقيه غذاها و داروها با خاصيت مشابه ارزان است.
7- سير: خواص بسيار زيادي براي آن گفته شده است. اما در طب رضوي خوردن آن در ماه اول بهار توص