بررسي مشکلات «آموزشي، رفاهي و معيشتي» دستياران پزشکي توسط مديران ارشد وزارت بهداشت
بررسي مشکلات «آموزشي، رفاهي و معيشتي» دستياران پزشکي توسط مديران ارشد وزارت بهداشت
نشست همانديشي بررسي علل فوت سه نفر از دستياران پزشکي و بررسي وضعيت «آموزشي، رفاهي و معيشتي» دستياران پزشکي با حضور معاونان « آموزشي» ، «فرهنگي و دانشجويي» و « درمان » وزارت بهداشت برگزار شد.
به گزارش مفدا، نشست همانديشي با هدف تجزيه و تحليل مسائل مربوط به حوزه وضعيت فعاليت دستياران پزشکي دانشگاههاي علوم پزشکي و نيز بررسي علل و چرايي فوت سه نفر از دستياران پزشکي که طي هفتههاي اخير اتفاق افتاد، روز يکشنبه ?? ارديبهشت ماه با حضور دکتر سيماسادات لاري معاون فرهنگي و دانشجويي و سخنگوي وزارت بهداشت، دکتر علي اکبرحقدوست معاون آموزشي و دکتر دکتر قاسم جانبابايي معاون درمان اين وزارتخانه برگزار شد.
در اين نشست ضمن تبيين و آسيب شناسي دلايل فوت سه نفر از دستياران پزشکي، وضعيت آنها از زوايا و ابعاد مختلف چون اقتصادي، آموزشي و تحصيلي، آينده شغلي، فشارکاري و نيز احداث پاويونهايي براي دستياران مجرد و متأهل در جوار بيمارستانها مورد بررسي قرار گرفت
دکتر سيماسادات لاري سخنگو و معاون فرهنگي و دانشجويي وزارت بهداشت با ابراز تأسف از فوت سه نفر از دانشجويان دستياري پزشکي طي دو ماه گذشته، گفت: از دست دادن اين عزيزان که سالها عمر گرانبهاي خود را در دانشگاهها و مراکز باليني صرف کسب علم و ارائه خدمت به بيماران کردند، سخت و دشوار است و به هرحال بايد با برگزاري جلسات کارشناسانه، ابعاد و زواياي مختلف اين حادثه بررسي شود. پاندمي کرونا در کنار آسيبهاي مالي و ضرر و زيانهاي اقتصادي که به مردم کشور و همچنين مردم سراسر دنيا وارد کرده، آسيبهاي روحي و جسمي جبران ناپذيري را به بار آورده است.
بايد به بررسي موشکافانه حوادث اخير بپردازيم
معاون فرهنگي و دانشجويي وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: هر چند ما طي دو سال گذشته تلاش کرديم نسبت به بهبود وضعيت معيشتي دستياران و دانشجويان دکتراي تخصصي دانشگاههاي علوم پزشکي، گامهاي مؤثري برداريم که از جمله آن افزايش ?? درصدي حقالزحمه دستياران پزشکي و دانشجويان PHD، برقراري بيمه پايه درمان، هماهنگي اجراي بيمه تأمين اجتماعي و پوشش بيمه تکميلي(درحال انجام) اين افراد و نيز پرداخت وامهاي ضروري و وديعه مسکن به اين عزيزان بوده است؛ اما به خوبي ميدانيم اين عزيزان چه دشواريها و سختيهاي زيادي در عرصه سلامت به خصوص در ايام پرتلاطم و بحراني شيوع کرونا کشيدند؛ به هرجهت بايد با بررسي علت فوت اين عزيزان طي دو ماه گذشته، به بررسي موشکافانه ريشه اين فاجعه بپردازيم و از رخ دادن اين اتفاقات ناگوار جلوگيري کنيم. دشواريهاي ناشي از خدمت رزيدنتها و دستياران در عرصه نظام سلامت در ايام کرونا در بيمارستانها و مراکز درماني و از سوي ديگر مشکلات معيشتي و رفاهي آنها، عرصه را بر اين افراد تنگ کرده است و نياز است که با تشکيل کارگروههاي تخصصي و بررسي آسيبشناسانه علت اين رويدادهاي اخير و ريشهيابي کارشناسانه آن، از تکرار اين حوادث تلخ ممانعت کنيم.
معاون فرهنگي و دانشجويي وزارت بهداشت به لزوم رسيدگي بيشتر از سوي اساتيد به رزيدنتها و دستياران پزشکي، کاهش کشيکهاي پرتراکم و پرتعداد و محدود کردن فشار کاري اين عزيزان و همچنين ايجاد انگيزه و روحيه و پيگيري مسائل صنفي و معيشتي اين افراد تاکيد کرد و گفت: برخي از از دانشجويان دستياري که بعضي از آنها متأهل هستند، حقوق کافي براي امرار و معاش خود ندارند و در زمينه تأمين مسکن خود دچار مشکل هستند که بايد در اين زمينه در راستاي اعطاي وام وديعه مسکن و همچنين بهسازي و بازسازي برخي پاويونهاي فرسوده از طريق منابع مختلف و با انعقاد تفاهمنامهها با دستگاههاي مربوطه، اقدامات لازم انجام شود.
لاري خاطرنشان کرد: مشکلاتي که در زمينه محل استراحت دستياران پزشکي در مراکز آموزشي و درماني وجود دارد که پيشتر در اين خصوص با وزير محترم بهداشت مطرح شده و مقرر است وضعيت همه محلهاي استراحت دستياران پزشکي در مراکز آموزشي و درماني سراسر کشور بررسي شده و اقداماتي براي تجهيز و بهسازي انجام شود. در هر صورت همراهي و همکاري دستياران پزشکي و اينترنها در طول دوران مبارزه با ويروس کرونا و ارائه خدمات به بيماران ستودني بوده و جاي تشکر و قدرداني فراواني دارد و ما نيز بايد در حد توان و بضاعت خود جهت افزايش وضعيت معيشتي و رفاهي اين دسته از دانشجويان گامهاي سازندهاي برداريم.
وي به مشکلات ناشي از فشار روحي و رواني برخي از دستياران متاهل اشاره کرد و گفت: برخي از زوجها که رزيدنت يا دستيار باليني هستند به واسطه شغل و کارشان بايد در مقعطي دور از يکديگر زندگي کنند و بعضاً يکي از زوجين به دليل اشتغال در بيمارستان يا مرکز درماني در شهر ديگر، به ناچار اين دوري و تنهايي را احساس ميکند که به هرحال وجود اين مشکلات، فشار روحي و رواني زيادي براي اين قشر جامعه وارد ميکند و از اين جهت بايد با بررسي اين نيازها، گامي در راستاي رفع برخي از مشکلات برداريم.
همچنين در اين نشست، قاسم جانبابايي معاون درمان وزارت بهداشت، با اشاره به فوت ? تن از دستياران پزشکي شهر تهران و لزوم رسيدگي و بررسي بيشتر اين موضوع از نگاه کارشناسانه، اظهار کرد: ساعتهاي کاري بالا، فشار زياد براي تکميل آموزشها و البته حقوق پايين اين اقشار از خانواده نظام سلامت، آسيبهاي رواني بسياري را براي دستياران پزشکي به همراه دارد که به هرحال بايد علت و ريشه اين اتفاقات به صورت دقيق بررسي شود.
لزوم استفاده از دانش مشاوران و تيمهاي روانپزشکي مجرب براي بررسي دقيقتر وضعيت سلامت روان دستياران
جان بابايي خواستار لزوم بکارگيري و استفاده از دانش مشاوران و تيمهاي روانپزشکي مجرب در بررسي وضعيت سلامت روان دستياران پزشکي و رزيدنتها شد و افزود: نقايصي در مراکز مشاوره دانشگاهها وجود دارد که از جمله ميتوان گفت متأسفانه در برخي از دانشگاهها، از بعضي از روانشناسان و کارشناسان حوزه مشاوره، در پستهاي غيرتخصصيشان استفاده ميشود. مثلا در فلان اداره، نيروي انساني لازم وجود ندارد و براي جبران اين خلاء، از نيروي مشاوره براي پرکردن ظرفيت خالي، آن اداره استفاده ميشود. به هرجهت بايد از توان و دانش افراد متخصص و مجرب مشاوران و روانشناسان در مسير درست و هدايت شده، استفاده کرد و بخصوص در موضوع سلامت روان دستياران و رزيدنتها، از توان و دانش اين افراد استفاده بهينه کرد.
جان بابايي اظهار کرد: بايد در بهکارگيري متخصصان روانشناسي و مشاوره بويژه براي دانشجويان مقاطع دستياري، وسواس و دقت بيشتري به خرج داد چرا که وجود اساتيد و مشاوران باتجربه و پيشکسوت، بيشتر مورد وثوق رزيدتنها و دستياران پزشکي است. موضوع سلامتروان دستياران علوم پزشکي از اهميت خاصي برخوردار است و بايد بعد از اين ماجرا، بيشتر به اين موضوع از نگاه کارشناسانه بپردازيم و حتي با برگزاري جلسات متعدد با مسؤولان امر، به علت و عمق ماجرا بيشتر پرداخته شود و به نظرم موضوع سلامت روان اين اقشار حتي از مسائل معيشتي، صنفي و رفاهي اين عزيزان مهمتر است.
وي در بخش ديگري از سخنان خود به آمادهسازي سندي براي پرداخت حقوق دستياران پزشکي و رزيدنتها اشاره کرد و گفت: بر اساس اين سند، ميتوان نسبت به پرداخت حقوق و کارانه دستياران در مسير مشخص و هدايت شدهاي حرکت کرد. اميدوارم بعد از موافقت وزير بهداشت اين سند به دانشگاهها ابلاغ شود.
ضرورت احداث پاويونها براي دستياران و رزيدنتها در نقاط مختلف کشور
جانبابايي همچنين به لزوم احداث پاويونها براي دستياران و رزيدنتها بويژه براي افراد متأهل اشاره کرد و گفت: ارائه تسهيلات به دانشگاههاي علوم پزشکي براي ساخت پاويونها براي دستياران و رزيدنتهاي باليني، بخصوص براي افراد متاهل و همچنين در اولويت بعد براي مجردان، از اهميت خاصي برخوردار است. برخي از دانشگاهها، زمين براي احداث اين پاويونها دارند و ميتوانند با انعقاد تفاهمنامه با بانکها، نسبت به احداث اين مراکز رفاهي براي اين اقشار، اقدامات لازم را انجام داد. به هر حال اجارهبهاي بالاي مسکن، مشکلات زيادي براي دستياران و رزيدنتها به وجود آورده است و بعضا برخي از اين افراد ماهانه يک يا دوميليون اجاره بابت مسکن خود پرداخت ميکنند که ميتوان با احداث اين مراکز، بخشي از مشکلات معيشتي و صنفي آنها را مرتفع کرد و قطعا با گرفتن تسهيلات از بانکها و همچنين منابع مالي متعددي که در وزارت بهداشت وجود دارد، ميتوان اين مشکل را برطرف کرد.
معاون درمان وزارت بهداشت، به لزوم توجه به موضوع ارتقاي حقوق دستياران بر اساس قانون کار اشاره کرد و گفت: همسان سازي حقوق اين عزيزان بر اساس قانون کار، بايد رعايت شود و بايد با برگزاري جلسات متعدد، مصوب کنيم که حقوق دستياران و رزيدنتها، بايد براساس قانون کار افزايش يابد و دانشگاهها موظف و مکلف به اين قانون باشند که به نظرم اين دومين گامي است که بايد در مسير تحقق آن تلاش کرد.
به وضعيت گردشگري و سفر دستياران پزشکي بايد با توجه به شرايط شغلي آنها توجه کرد
جانبابايي سومين موضوع براي ارتقاي وضعيت معيشتي دستياران و رزيدنتها را، ارائه تسهيلات رفاهي و تامين کمک هزينه براي سفر اين عزيزان عنوان کرد و گفت: فرسودگي شغلي دستياران و رزيدنتها و لزوم تنوع و فراهم کردن تسهيلاتي براي گردشگري و تفريح اين عزيزان از اهميت خاصي برخوردار است و قطعا ميتوان از ظرفيتها و منابع مختلف همچون بنياد مستضعفان، ستاد اجرايي فرمان حضرت امام(ره)، بانکها و منابع مختلف براي اين کار استفاده کرد. ما اقامتگاهها و هتلهاي زيادي در کل کشور داريم که ميتوان با ارائه تخفيفهاي لازم، آنها را در اختيار رزيدنتها و دستياراني قرار دهيم که براي چند روز و در ايام استراحت، به مسافرت بروند و به طور مثال ?? درصد از هزينه اسکان را دستياران پرداخت کنند و مابقي از سوي اين نهادها، پذيرفته شود. خوشبختانه از بدو شيوع ويروي کرونا، بنياد مستضعفان و ستاد اجرايي فرمان حضرت امام(ره) و ديگر نهادها همکاريهاي لازم را با ما در بخشهاي درماني و بيمارستاني از جمله تامين دستگاههاي اکسيژنساز، تهيه بستههاي غذايي به محرومان و نيازمندان و... داشتهاند و قطعا در اين مسير نيز با ما همکاريهاي لازم را انجام خواهند داد.
همچنين در ادامه اين نشست، دکتر علي اکبر حقدوست معاون آموزشي وزارت بهداشت، ضمن ابراز تاسف از اتفاقات تلخ اخير براي جمعي از جامعه دستياري دانشگاههاي علوم پزشکي و لزوم تسريع در پيگيري علت و ريشهيابي اين حوادث، اظهار کرد: تشکيل کارگروههاي تخصصي براي ريشهيابي و علت اين حوادث از مناظر و ديدگاههاي مختلف کارشناسانه لازم است و من معتقدم بايد با برگزاري اين گونه نشستهاي تخصصي، نسبت به مشکلات معيشتي، صنفي و حقوقي اين افراد اقدامات لازم را انجام دهيم و با همفکري وهمانديشي، از تکرار چنين حوادث تلخي جلوگيري کرد. تشکيل کارگروههاي تخصصي براي بهبود وضعيت معيشتي و صنفي دستياران و دانشجويان تحصيلات تکميلي و همچنين تشکيل جلسه با مشاوران و کارشناسان زبده براي پيگيري علل اين رويدادها، امري ضروري است و ما بايد سعي کنيم در آسيبشناسي، به همه ابعاد ماجرا نگاه کنيم.
اين مقام مسؤول افزود: فوت دانشجويان دستياري در هفتههاي اخير به يکي از مباحث تأمل برانگيز فضاي رسانهاي کشور تبديل شده است. دانشجوياني که براي رسيدن به دوره تخصص فرسنگها مسير سخت و دشوار را طي ميکنند و درست در زماني که چيزي نمانده نتيجه سالها تلاش و زحمت شبانهروزي خود را بگيرند به مرحلهاي ميرسند که عطاي پزشک شدن را به لقاي آن ميبخشند و کولهبار خود را ميبندند و براي هميشه کوچ ميکنند.
وي گفت: بايد در راستاي تأمين حقوق و مزاياي اين افراد و مسائل رفاهي رزيدنتها، کارهاي اساسي کرد و قبل از رخ دادن اين اتفاقات تلخ، چاره انديشي کنيم. موضوعي که در حوزه آموزشي نياز به تأمل دارد اين است که نسبت به موضوع ساعات کشيک اين عزيزان بر اساس قانون عمل کنيم و وقتي مثلا اعلام ميکنيم هر ماه يک دستيار بايد براساس ?? کشيک، فعاليت کند، اگر بيش از آن شد، واقعا ظلم و ناحقي است. به هرحال يا نبايد موضوع ?? کشيک در ماه را مصوب کنيم يا اگر اين موضوع را مصوب ميکنيم، بايد با ناهنجاران و خدشهکنندگان اين قانون در دانشگاههاي علوم پزشکي، برخورد کنيم و به نظرم اگر اين تخلفات و مشکلات دستياران در خصوص افزايش غيرقانوني کشيکها، در قالب سامانهاي ثبت و ضبط شود و به آن رسيدگي شود و در بحث ارزشيابيها، مورد توجه قرار گيرد، ميتوان اين مشکلات را به حداقل برسانيم.
در اين نشست، همچنين دکتر مصطفي قانعي دبير شوراي آموزش پزشکي و تخصصي وزارت بهداشت، دکتر نامدار عبدالهيان رئيس مرکز حراست وزارت بهداشت، دکتر احمد حاجبي مديرکل دفتر سلامتروان، اجتماع و اعتياد و نيز برخي از مديران معاونت توسعه وزارت بهداشت نيز حضور داشتند. انتهاي پيام