• 1400/09/15 - 07:19
  • - تعداد بازدید: 96
  • - تعداد بازدید کنندگان: 96
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه

در يک پژوهش علمي مطرح شد بازي‌هاي رايانه‌اي، نجات‌بخش حافظه سالمندان

در يک پژوهش علمي مطرح شد بازي‌هاي رايانه‌اي، نجات‌بخش حافظه سالمندان

262042.mp3 در يک پژوهش علمي مطرح شد بازي‌هاي رايانه‌اي، نجات‌بخش حافظه سالمندان









بازي‌هاي رايانه‌اي، نجات‌بخش حافظه سالمندان



در يک پژوهش علمي مطرح شد
بازي‌هاي رايانه‌اي، نجات‌بخش حافظه سالمندان


توجه به سلامت جسمي و رواني سالمندان، يکي از مهم‌ترين وظايفي است که در سطح فردي و اجتماعي بايد توسط جوامع مورد عنايت قرار گيرد. محققان کشور در همين راستا استفاده از بازي‌هاي رايانه‌اي را براي سالم نگه‌داشتن حافظه سالمندان توصيه کرده‌اند.
به گزارش روابط عمومي دانشگاه به نقل از ايسنا، سالمندي يک فرآيند زيستي طبيعي و غير قابل اجتناب است که باعث تغييراتي در بدن، ذهن و زندگي اجتماعي افراد مي‌شود. هرچند که آستانه‌ي خاصي براي پيري وجود ندارد، اما صاحب‌نظران و برنامه‌ريزان معمولاً در مطالعات جمعيتي ايران، سالمندان را جمعيت در سنين ?? سال و بيشتر در نظر گرفته‌اند. بر اساس تعريف سازمان بهداشت جهاني، سالمندي که معمولاً از ديدگاه سن تقويمي از ?? سالگي به بعد اطلاق مي‌شود، نتيجه سير طبيعي زمان است که به تغييرات فيزيولوژيکي، رواني و اجتماعي در سالمندان منجر مي‌شود. اين سازمان اعلام کرده است که جمعيت سالمندي به‌سرعت در حال افزايش است و انتظار مي‌رود از ميزان ??? ميليون در سال ???? به ? ميليارد تا سال ???? برسد.
بر اساس نظر متخصصان، ازجمله تغييرات مبتني بر سن در سالمندي، کاهش توانمندي‌هاي شناختي مانند عملکردهاي حافظه، توجه و پردازش شناختي است. با افزايش سن، ممکن است سطح بخش‌هايي از مغز مانند ارتباط و کارکرد لوب پيشاني و هيپوکامپ که تعيين‌کننده فرآيندهاي شناختي مانند توجه، حافظه فعال، حافظه رويدادي و عملکرد اجرايي است کاهش پيدا کرده و با افت عملکردهاي شناختي مانند حافظه فعال، حافظه رويدادي و عملکرد اجرايي در سالمندان همراه شود.
حافظه فعال و رويدادي با عملکردهاي شناختي ديگر مانند سرعت پردازش و موقعيت‌يابي قوياً مرتبط هستند. عملکرد اجرايي نيز عبارت است از توانمندي تغيير دادن تکاليف، بازداري و يادگيري در افراد که افت کارکرد آن‌ها تأثير قابل توجهي بر زندگي سالمندان مي‌گذارد.
با توجه به اهميت موضوع سالمندي در جامعه ما، گروهي از محققان کشور از دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي اقدام به انجام مطالعه‌اي کرده‌اند که در آن تأثير بازي‌هاي رايانه‌اي بر بهبود حافظه کاري، حافظه ديداري و کنترل عملکرد اجرايي سالمندان مورد بررسي علمي واقع شده است.
در اين پژوهش که بر روي ?? نفر از سالمندان شهر تهران انجام شده، از نيمي از مشارکت‌کنندگان خواسته شده است که طي روندي شامل ?? جلسه‌ يک‌ساعته، بازي رايانه‌اي موسوم به «لوموسيتي» را انجام دهند و سپس توانايي‌هاي حافظه‌اي و شناختي آن‌ها با گروهي که بازي نکرده‌اند، مورد مقايسه واقع شده است.
نتايج بررسي‌هاي انجام شده در اين تحقيق نشان مي‌دهد که انجام بازي‌هاي رايانه‌اي مي‌تواند به بهبود حافظه و عملکردهاي شناختي سالمندان کمک کند.
در اين خصوص، مهدي جعفري، استاديار و محقق روانشناسي سلامت دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي و همکارانش مي‌گويند: «تجزيه‌وتحليل داده‌هاي ما نشان داد که بازي‌هاي رايانه‌اي اثر معنادار و قابل توجهي بر بهبود حافظه کاري، حافظه ديداري و کنترل عملکرد اجرايي سالمندان دارند».
آن‌ها توصيه کرده‌اند در آسايشگاه‌هاي سالمندان و مراکز مربوطه از اين بازي‌ها براي توان‌بخشي افراد سالمند استفاده شود.
جعفري و همکارانش اعتقاد دارند: «ازآنجاکه بازي‌هاي رايانه‌اي، نياز پيوسته و پايدار توجه را براي کسب امتياز طلب مي‌کنند، ادامه دادن چنين بازي‌هايي، مي‌تواند توجه و تمرکز را تقويت کند. توجه و تمرکز بالا همچنين با به دست آوردن نمرات بالاتر در آزمون حافظه ديداري مشخص مي‌شود».
بر اين اساس، در بازي‌هاي رايانه‌اي که با تصاوير مختلف براي ترغيب کردن بازي‌کنندگان اجرا مي‌شوند، مهم‌ترين مؤلفه‌اي که تقويت مي‌شود، حافظه ديداري کوتاه‌مدت است.
بازي‌هاي رايانه‌اي که داراي تصاوير اکشن تر و پوياتر هستند نيز حافظه ديداري را بيشتر تحريک مي‌کنند و درنتيجه آن، بازي‌کنندگان فعال اين نوع بازي‌هاي رايانه‌اي، نسبت به افراد ديگر، از حافظه کوتاه‌مدت ديداري بهتري برخوردار خواهند بود.
اين يافته‌هاي پژوهشي را «فصل‌نامه روان‌پزشکي و روانشناسي باليني ايران» متعلق به دانشگاه علوم پزشکي ايران منتشر کرده است.



  • گروه اخبار : [اخبار پايگاه]
  • کد خبر : 262042
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings