• 1400/11/20 - 09:36
  • - تعداد بازدید: 258
  • - تعداد بازدید کنندگان: 258
  • زمان مطالعه: 5 دقیقه
در گفت وگو با يک متخصص روانپزشکي مطرح شد

سلامت دستياران پزشکي يعني مراقبت بهتر از بيماران/ کدام دانشجويان پزشکي آسيب‌پذيرتر هستند؟

سلامت دستياران پزشکي يعني مراقبت بهتر از بيماران/ کدام دانشجويان پزشکي آسيب‌پذيرتر هستند؟

262143.mp3 سلامت دستياران پزشکي يعني مراقبت بهتر از بيماران/ کدام دانشجويان پزشکي آسيب‌پذيرتر هستند؟

 








سلامت دستياران پزشکي يعني مراقبت بهتر از بيماران/ کدام دانشجويان پزشکي آسيب‌پذيرتر هستند؟



در گفت وگو با يک متخصص روانپزشکي مطرح شد
سلامت دستياران پزشکي يعني مراقبت بهتر از بيماران/ کدام دانشجويان پزشکي آسيب‌پذيرتر هستند؟


عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران با تشريح پيچيدگي کار دستياران پزشکي به ارائه چند راهکار اصلاحي براي بهبود سلامت روان دستياران پزشکي پرداخت و گفت: تامين سلامت روان دستياران ديگر  يک امر تزئيني نيست زيرا چنين مشکلاتي در دستياران پزشکي با افزايش اشتباهات و روش‌هاي نامناسب در مراقبت از بيمار همراه خواهد شد.
 پيامدهاي مشکلات سلامت روان دستياران پزشکي همواره يکي از دغدغه هاي مهم دانشگاههاي علوم پزشکي بوده است .به همين جهت با يکي از متخصصين روانپزشکي دانشگاه به گفت وگو نشستيم تا بيشتر با مشکلات روان، دوران دستياري، پيامد ها و راههاي پيشگيري از آن آشنا شويم.
دکتر شبنم نوحه سرا - متخصص روانپزشکي وعضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران اظهار کرد: پيامدهاي منفي اضطراب و افسردگي دردوره دستياري، موضوع مهمي است که تامين سلامت روان دستياران را از يک امر تزئيني، به يک ضرورت بسيار بااهميت و خطير تبديل مي‌کند.
چرا دوران دستياري به لحاظ سلامت روان اهميت دارد؟
در اين دوران افراد در موقعيت‌هايي قرار مي‌گيرند که به لحاط عاطفي به شدت آنها را تحت تاثير قرار مي‌دهد مانند ساعت‌هاي کار طولاني، محروميت از خواب، عدم استقلال و تماس مداوم با رنج‌هاي انساني و از همين رو دوره‌اي است که استرس شديدي به همراه مي‌آورد.
دستياران به چه مشکلاتي به لحاظ سلامت روان درگير هستند؟
اضطراب، افسردگي و مشکلات خواب از رايج‌ترين مسائل بهداشت روان هستند که در دستياران مشاهده مي‌شود. نتايج يک مرور سيستماتيک و متاآناليز که در آن ?? مطالعه از پنج قاره وارد شده بود، نشان داد که شايع‌ترين اختلال در بين دستياران افسردگي با شيوع ?/?? درصد است که بسته به نوع ابزار استفاده‌ شده، شيوع آن از ?/?? تا ?/?? درصد متغير بود. اين ميزان بسيار بيشتر از شيوع افسردگي در جامعه عمومي است که از سوي يک مطالعه مورد ارزيابي بيش از ?? هزارشرکت‌کننده از ?? کشور بررسي شده است. ميزان شيوع افسردگي در اين مطالعه بين ? تا ?/?? درصد و در بيشتر کشورها ? تا ?? درصد بود.
آيا اين مشکلات مختص به فرهنگ يا جامعه خاصي است؟ يا در دوره اي خاص از تحصيل بارزتر است؟
مطالعات انجام شده شيوع بيماري‌هاي رواني در دستياران پزشکي در زمينه‌هاي فرهنگي متفاوت را نشان داده‌اند. همچنين برخي مطالعات نشان‌دهنده افزايش بروز اين مشکلات در سراسر دوران تحصيل بوده‌اند.
پيامدهاي مشکلات سلامت روان در دستياران چيست؟
سلامت روان جزو مهمي از سلامت انسان است. اضطراب و افسردگي به خودي خود آزاردهنده است، اما وقتي به پيامدهاي منفي آن در دوران دانشجويي و دستياري توجه کنيم اهميت آن دوچندان مي‌شود. مطالعات نشان مي‌دهد پيامدهاي منفي اضطراب و افسردگي در دوران دستياري شامل اختلالات عملکردي (در مراقبت از بيماران)، غيبت، خودکشي و درگير شدن در رفتارهاي پرخطر، از جمله سوء مصرف مواد و وابستگي به آن مرتبط است.
 
وجود اين مشکلات در دستياران پزشکي با افزايش ميزان اشتباهات گزارش‌شده، به‌کارگيري روش‌هاي نامناسب در مراقبت از بيمار و افکار خودکشي يا مرگ همراه بوده‌اند. همان طور که مشاهده مي‌شود اين موارد تامين سلامت روان دستياران را از يک امر تزئيني به يک ضرورت بسيار بااهميت و خطير تبديل مي‌کند.
عوامل موثر بر بروز مشکلات سلامت روان کدام هستند؟
در مطالعات مختلف ويژگي‌هاي اقتصادي و اجتماعي، مانند جنسيت، سن، ساعات کار و تعداد شيفت‌ها، به عنوان عوامل مؤثر بر سلامت روان در دستياران پزشکي مورد بررسي قرار گرفته اند و نقش اين عوامل در بروز مشکلات سلامت روان به خوبي شناخته شده است. به عنوان مثال پژوهش‌ها نشان داده است افرادي که  از نظر اجتماعي توانمند بوده‌اند، از سلامت جسمي و رواني بهتري در اين دوران برخوردار هستند. مطالعاتي که به‌طور خاص روي دستياران و دانشجويان پزشکي انجام شده، نشان مي‌دهد مهارت‌هاي اجتماعي مي‌تواند به عنوان يک عامل پيشگيرانه در بروز مشکلات مربوط به فرسودگي، استرس و سلامت روان داشته باشد. 
آيا مي توان پيش بيني کرد که چه دانشجوياني نسبت به مشکلات سلامت روان آسيب‌پذيرتر هستند؟
ويژگي هاي شخصيتي ممکن است با مشکلات سلامتي رواني در دستياران پزشکي مرتبط باشند. با استفاده از مدل پنج عاملي ارزيابي شخصيت که پنج عامل اصلي شخصيتي شامل باز بودن، وجدان، اضطراري، توافق پذيري و روان رنجوري را در نظر مي‌گيرد، مي‌توان تا حدي افراد آسيب‌پذير به لحاظ شخصيتي را شناسايي کرد. مطالعات اخير ارتباط بين هر کدام از اين پنج ويژگي اصلي شخصيت را با رضايت شغلي و عملکرد تحصيلي و شغلي نشان داده اند.
با توجه به اهميت مشکلات سلامت روان در دانشجويان و دستياران پزشکي چگونه مي‌توان از آنها پيشگيري کرد؟
 توجه به ويژگي هاي شخصيتي و منابع دروني افراد مهم است تا بتوانيم نقاط آسيب‌پذير و همچنين توانمندي‌ها و نقاط قوت فرد را بشناسيم. در اين صورت مي‌توانيم در مواقع استرس نقاط ضعف را پوشش داده و نقاط قوت و منابع دروني فرد را تقويت کنيم.
بنابراين مهم است که در هنگام پذيرش دانشجو براي رشته‌هاي مختلف تخصصي، علاوه بر مسائل علمي، به ويژگي‌هاي بهداشت روان متقاضيان نيز توجه نشان دهيم و در طول دوران تحصيل دستياري اين موارد را پيگيري کنيم تا در اسرع وقت و قبل از پيچيده شدن آن، اقدامات موثر شامل آموزش، مشاوره و درمان را انجام دهيم.
با اين همه بايد توجه داشت که مداخلات صرفاً فردي نمي‌تواند به تنهايي سلامت روان دستياران پزشکي را تامين کند. به طور مثال نتايج مطالعات متعدد نشان دادند که دستياران از کيفيت خواب خوبي برخوردار نيستند که اين امر بر عملکرد ايشان تاثير منفي مي گذارد. در مطالعه اي که بر روي دستياران دانشگاه علوم پزشکي شيراز انجام شد مشخص شد که شيفت هاي طولاني و کمبود خواب با وضعيت سلامت روان دستياران ارتباط معني‌دار داشت. بنابراين اصلاح شيفت هاي کاري و در نظر گرفتن ساعت هاي استراحت کافي يکي از مداخلات بسيار موثر در اين زمينه به شمار مي‌آيد.
پايان مطلب//
مرجان خرم



  • گروه اخبار : [اخبار پايگاه]
  • کد خبر : 262143
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings