عيد غدير برشيعيان جهان مبارک باد
عيد غدير برشيعيان جهان مبارک باد
واقعه غدير از ديدگاه شيعه :
از آغاز ذيالقعده سال دهم هجري که آخرين سال زندگاني پيامبر بود، به همه مناطق مسلماننشين و ايلها و قبيلههاي مسلمان عربستان خبر داد که وي در اين ماه به مکه معظمه خواهد رفت و حج بهجاي خواهد آورد و بدينترتيب بزرگترين اجتماع مسلمانان شکل گرفت، که به حجةالوداع معروف است.
با پايان حج محمد به سرعت دستور حرکت جهت اجتماع در غدير خم را دادند. حتي ????? از اهل يمن - که براي رفتن به وطن خود بايد راه ديگري را ميرفتند - به دستور او با کاروان مسلمانان همراه شدند.
در ميان راه مکه و مدينه در غدير خم، آيه قرآن فرو فرستاده شد:
«اي پيامبر! آنچه را از سوي پروردگارت بر تو نازل شده [به مردم] برسان. اگر اين کار را نکني، رسالت الهي را به انجام نرساندهاي و خداوند از مردم نگاهت خواهد داشت.»
در پي نزول اين آيه، پيامبر دستور داد همه کاروانيان در آن محل گرد هم آيند، و در همانجا پيامبر خطابه? طولاني غدير را ايراد کرد.
برخي بخشهاي اين سخنراني- که به گفته شيعيان در معرفي مقام علي است - چنين است:[نيازمند منبع]
اي مردم! بدانيد که خداوند علي را ولي و امام شما قرار داده و اطاعت او را بر مهاجران و انصار و کساني که به نيکي از آنان پيروي کنند، و بر شهري و روستايي و عجم و عرب و آزاد و مملوک و بزرگ و کوچک و سفيد و سياه واجب کردهاست. آگاه باشيد که «امير المؤمنين» غير از اين برادرم کسي نيست و پيشوايي مؤمنان پس از من بر کسي جز او روا نخواهد بود. او جانشين من در امتم و پيشواي کساني است که به من ايمان آوردهاند و نيز جانشين من در تفسير کتاب خدا است. خداوند دين شما را به واسطه امامت او کامل گردانيد. به دستورهاي او گوش فرا دهيد تا در سلامت بمانيد و از او پيروي کنيد تا هدايت شويد. اي مردم! من «صراط مستقيم» ام، که خداوند شما را به پيروي آن امر فرمودهاست. آنگاه پس از من، علي و پس از او، فرزندانم از نسل او.
من [از جانب خداوند] دستور يافتهام که از شما درباره? آنچه که از سوي خداوند درباره? علي اميرالمؤمنين و اوصياي پس از او آوردم، بيعت بگيرم و دست شما را بفشارم. خداوند به من دستور داده که از زبانهاي شما در مورد آنچه بيان نمودم - راجع به علي امير المؤمنين و اماماني که پس از او ميآيند و از من و از اويند، اقرار زباني بگيرم و چنانکه خبرتان دادم، نسل من از صلب علي است. همگي بگوييد: شنيديم و اطاعت ميکنيم و خرسندانه - در مقابل آنچه از سوي پروردگار ما و خويش درباره? امامت علي اميرالمؤمنين و اماماني که از صلب او به دنيا ميآيند، به ما رساندي - سر تسليم فرود ميآوريم. بر اين باور زندهايم و با آن ميميريم و با آن [در قيامت] محشور ميشويم. تغيير نميدهيم و تبديل و انکار نميکنيم، ترديد به دل راه نميدهيم و از اين باور برنميگرديم و پيمان نميشکنيم.
پس از پايان خطابه، اين آيه بر پيامبر فرو فرستاده شد:
امروز کافران از دين شما نااميد شدند. پس از آنان نهراسيد و از من (پروردگار) بترسيد. امروز دينتان را برايتان کامل کردم و نعمتم را بر شما تمام داشتم و اسلام را بهعنوان دينتان پسنديدم.
مراسم بيعت مسلمانان با پيامبر و علي سه روز طول کشيد ودو خليفه اول ودوم و حتي بانوان با قراردادن دست خود در ظرف بزرگ آبي که در سوي ديگر آن در درون خيمه، دست علي قرار داشت، بيعت خود را اعلام ميکردند. ودر دراين روز پيامبر اسلام عمام خود را بر سر علي گذاشت در ديدگاه شيعه، منافقين که گروه قابلتوجهي را تشکيل ميدادند، در ماجراي غدير و به اراده الهي، نتوانستند نيات خود را آشکار و عملي کنند؛ اما در ميان جمعيت شبهه افکنيهايي نسبت به اقدام پيامبر انجام ميدادند و شخصي به نام «حارث فهري» را تحريک کردند تا نزد رسول بيايد و برخلاف همه تصريحات حضرت در ضمن خطبه، سؤال کند که آيا آنچه درباره? علي بن ابي طالب گفتي از جانب پروردگار بود يا از جانب خود؟ پيامبر در پاسخ گفت: «خداوند به من وحي کردهاست و واسطه ميان من و خدا جبرئيل است و من اعلامکننده پيام خدا هستم و بدون اجازه? پروردگارم، خبري را اعلام نميکنم.»[نيازمند منبع]
محمد حسين طباطبايي مفسر شيعه در کتاب تفسير الميزان جلد پنجم ذيل اين آيه (سوره مائده آيه ?) شأن نزول آن را واقعه? غدير خم ميداند.[?]