استفاده 5 ميليون نفر از خدمات درماني دانشگاه علوم پزشکي ايران
استفاده 5 ميليون نفر از خدمات درماني دانشگاه علوم پزشکي ايران
گروه سلامت خبرگزاري فارس: دانشگاه علوم پزشکي ايران به عنوان يکي از مطرح ترين دانشگاههاي علوم پزشکي کشور نقش مؤثري در ارائه خدمات آموزشي در کشور و ارائه خدمات پزشکي در سطح استان تهران دارد.
اين دانشگاه بيش از 9 هزار دانشجو و حدود هزار عضو هيأت علمي در 208 مقطع رشته دارد که در 12 دانشکده به تحصيل ميپردازنند؛ ضمن اينکه 5 ميليون و 350 هزار نفر از جمعيت استان تهران تحت پوشش خدمات بهداشتي و درماني اين دانشگاه قرار دارند.
براي آشنايي با فعاليتهاي علمي،آموزشي و درماني اين دانشگاه با جليل کوهپايه زاده رئيس دانشگاه علم وپزشکي ايران به گفتوگو نشستيم.کوهپايه زاده متخصص پزشکي اجتماعي و استاد دانشگاه است.
وي در اين گفتوگو به موضوعات مختلفي همچون فعاليت 17 بيمارستان آموزشي و درماني در حوزه دانشگاه علوم پزشکي ايران، وجود 10 هزار تخت بيمارستاني در بخش دولتي و خصوصي، طراحي برنامه استراتژيک چهار ساله اين دانشگاه، پروژه هاي بيمارستاني در دست ساخت در شهر و استان تهران، فعاليت شرکتهاي دانش بنيان و سرمايه گذاري بر روي توسعه گردشگري سلامت و...اشاره کرد.مشروح اين گفتوگوي تفصيلي در ادامه از نظرتان ميگذرد.
فارس: دانشگاه علوم پزشکي ايران در چه سالي ايجاد شده است؟
کوهپايهزاده: دانشگاه علوم پزشکي ايران در سال 1352 با نام مرکز پزشکي شاهنشاهي ايران فعاليت خود را آغاز کرده و به عنوان رويال کالج پزشکي ايران در دنيا معروف بوده است. بعد از انقلاب به مرکز پزشکي ايران تغيير نام ميدهد و بعد از مدتي چند مرکز پزشکي با آن ادغام ميشود و نامش به دانشگاه علوم پزشکي ايران تغيير نام پيدا ميکند.
اما با نام دانشگاه علوم پزشکي ايران بعد از انقلاب فرهنگي و در سال 1363 زماني که دانشگاههاي بهداري و علوم ترکيب شدند، ايجاد شده است.
در واقع اين دانشگاه زاده بعد از انقلاب است. ما در رتبهبنديهاي پژوهشي در يک شاخص رتبه 6 را دارا هستيم. در توليد مقالات رتبه 4 و در شاخصهاي ديگر رتبه 5 را داريم. دانشگاههاي تيپ يک يعني دانشگاههاي بزرگي هستند که هيأت علمي بيش از 500 نفر دارند؛ مانند دانشگاههاي علوم پزشکي تهران، شهيد بهشتي، ايران، مشهد و تبريز،کرمان، کرمانشاه و اهواز. معيارهاي اين دانشگاهها ميزان عده وعده کار است اما هر از چند گاهي دانشکدهها را مورد رنکينگ يا رتبهبندي قرار ميدهند.
براي نمونه رتبهبندي دانشکده توانبخشي ما در کشور يک، دانشکده بهداشت ما رتبه دو و دانشکده پزشکي ما رتبه سه را داراست و اين رتبهبندي در بخشهاي مختلف متفاوت است. البته بايد گفت نظام سلامت عملا دنبال رتبهبنديها نميرود؛ چرا که کار راحتي نيست.
*تحصيل 9 هزار دانشجو در دانشگاه علوم پزشکي ايران
دانشگاه علوم پزشکي ايران بيش از 9 هزار دانشجو، حدود هزار عضو هيأت علمي و حدود 300 دانشجوي خارجي در 208 مقطع رشته دارد که در 12 دانشکده تحصيل ميکنند.
در پرديس بينالملل اين دانشگاه، دانشکدههاي داروسازي، دندانپزشکي و پزشکي فعاليت ميکنند که غير از اين سه دانشکده در پرديس، 9 دانشکده ديگر مشغول فعاليت هستند و در مجموع 12 دانشکده در دانشگاه علوم پزشکي ايران ارائه خدمات ميکنند.
*پوشش 5 ميليون و 350 هزار نفر از مردم استان تهران
حدود 17 بيمارستان آموزشي و درماني داريم که 11 بيمارستان کاملا آموزشي و 6 بيمارستان درماني است؛ضمن اينکه 5 ميليون و350 هزار نفر از جمعيت بيش از 12 ميليوني استان تهران نيز تحت پوشش اين دانشگاه است.
*وجود 10 هزار تخت بيمارستاني در محدوده فعاليت دانشگاه علوم پزشکي ايران
شهرهاي ملارد، شهريار، شهرقدس، بهارستان و رباط کريم شهرهاي تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکي ايران هستند؛ ضمن اينکه مناطق 6، 2، 18،20،21 و 22 شهر تهران نيز از مناطق تحت پوشش ما هستند.
3هزار و 300 تخت بيمارستاني داريم و در مراکز تحت پوشش ما، حدود7 هزار تخت خصوصي قرار دارد که در مجموع، 10 هزار تخت بيمارستاني تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکي ايران در مناطق جنوب غرب، غرب و شمال غرب تهران قرار دارد.
در دانشگاه علوم پزشکي تهران حدود 9 معاونت فعاليت ميکند. آنچه در سال جاري به عنوان رونق توليد حائز اهميت است برنامه استراتژيک 4 سالهاي است که آن را از سال 96 آغاز کردهايم و تا سال 1400 ادامه پيدا ميکند.
در سال جاري نسخه دومي براي اين برنامه تعريف کردهايم که رويکردهاي اهداف گذشته را دارد، اما روشها با توجه به وضعيت فعلي کشور بازانديشي شده است. البته دوباره نسخه دوم برنامه استراتژيک پيشنهاد شد و مسير دانشگاه را در حرکت به سوي دانشگاه نسل سوم دنبال ميکند.دانشگاه نسل سوم دانشگاههايي هستند که در مسير رونق توليد بايد کارآفرين و ارزشآفرين بوده و خلق ثروت کند.
دانشگاه کارآفرين؛ يعني دانشگاهي که ميتواند به فراگير کردن فعاليتهاي خود کمک کند. يعني انسانهايي متفاوت که با قابليت فناوري همراه شوند. علاوه بر اينکه دانشگاه خود نيز بايد خدمات خود را به سمت بوميسازي و توليد محصولاتي برگرفته از دانش و تکنولوژي بومي تنظيم کند؛ به عبارتي که هستههاي فناور، استارتاپي و شرکتهاي دانشبنيان نهادي از دانشگاه به سمت دانشگاه نسل سوم بوده و يا شتاب دهنده هستند.
*اولين دانشگاه در حوزه سلامت الکترونيک در بين دانشگاههاي علوم پزشکي
در زمينه سلامت الکترونيک ما تنها شتاب دهندهاي هستيم که در دانشگاههاي علوم پزشکي دولتي وجود دارد که با مجوز وزارت بهداشت کار را آغاز کرديم.
فارس: چه تعداد پژوهشکدهها در دانشگاه علوم پزشکي ايران فعاليت ميکند؟
کوهپايهزاده: 46 مرکز تحقيقات در اين دانشگاه داريم؛ضمن اينکه 4 پژوهشکده و يک مرکز تحقيقات طب اسلامي نيز در دانشگاه فعاليت ميکند.
فارس: جايگاه علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران در سطح دانشگاههاي علوم پزشکي کشور در کجا قرار دارد؟
کوهپايهزاده: معيارهاي مختلفي براي رتبهبندي در بخشهاي مختلف آموزشي و پژوهشي وجود دارد. آنچه در آخرين رتبههاي بينالمللي يعني در رتبهبندي تايمز نشان داده شده است، اين بوده که دانشگاه علوم پزشکي ايران از نظر پاسخگويي يا به عبارتي از ديد تعميمي کردن اهداف STG»2030» که همان اهداف توسعه پايدار است، در دنيا رتبه 41 را دارد.
ما در سازمان بهداشت جهاني يکسري اهداف توسعه پايدار داريم که اينها اهدافي است که در کل دنيا براي تمام کشورهاست.17 شاخص و هدف است که در مقولات آموزشي، پژوهشي و خدماتي است.
يکي از سيستمهاي رتبهبندي دنيا رتبهبندي تايمز يا شانگهاي بوده که از جمله رتبهبندي معروف است. اين رتبه بندي رتبه دانشگاهها را در آخرين نسخه خود در آوريل 2019 نشان دادکه دانشگاه علوم پزشکي ايران در بين دانشگاههاي دنيا رتبه 41 را به دست آورده است و حتي بين دانشگاههاي علوم پزشکي و غيرپزشکي کشور رتبه نخست را دارد؛ چرا که 17 محور و هدف STG يا اهداف توسعه پايدار در نظام سازمان بهداشت جهاني را پر کرده است.
بر اساس رتبه بندي تايمز دانشگاه علوم پزشکي ايران در بين دانشگاههاي دنيا از جهت 17 محور و هدف STG يا اهداف توسعه پايدار در نظام سازمان بهداشت جهاني، رتبه 41 را به دست آورده است وحتي بين دانشگاههاي علوم پزشکي و غيرپزشکي کشور رتبه نخست را دارد
اين از اين جهت ارزش دارد که دانشگاه علوم پزشکي ايران توانسته است اهدافي که در سالهاي پيش رو براي نظام سلامت،آموزشي و پژوهشي را در نظر گرفته شده است را تامين کند.
باز همان رتبهبندي تايمز دوباره ما را در بين دانشگاههاي جوان در يک تقسيمبندي بين 250 تا 300 قرار داده است؛ البته جوان بودن به تناسب سن ايجاد دانشگاه است و همان رتبهبندي تايمز ما را در رده 800 تا 1000 قرار داده است.
فارس: درباره فعاليت خانههاي بهداشت و مراکز جامع سلامت در روستاها و شهرستانهاي تحت پوشش توضيح دهيد؟
کوهپايهزاده: 5 شهرستان تحت پوشش ما داراي 5 شبکه بهداشت هستند. 2 مرکز بهداشت در داخل تهران داريم، که همان شبکهها هستند که در داخل شهر قرار گرفتند؛ چرا که آنها فرمانداري مستقل دارند و يک شهرستان هستند اما در تهران 6 منطقه تحت پوشش ما هستند و در اين مناطق مراکز بهداشت داريم که شامل مرکز بهداشت شمال غرب و غرب است. اين مراکز مراکز جامع سلامت را تحت پوشش دارند.
در شهرها پايگاههايي ميتوانند سلامت مردم را توسط مراقبين سلامت ارزيابي کنند و در شهرستانهاي تحت پوشش ما نيز در قسمت شهري؛ مانند ملارد، مرکز جامع خدمات سلامت شهري و در روستاها مرکز جامع سلامت روستايي داريم؛ ضمن اينکه در روستاها خانههاي بهداشت وجود دارد که در آنها «بهورز» فعاليت ميکند. در شهر نيز پايگاههاي بهداشت زير مجموعه مرکز جامع سلامت هستند.
حدود 66 خانه بهداشت و 278 مرکز جامع سلامت داريم که شامل مراکز شهري و روستايي است. 5 شبکه و دو مرکز سلامت در شمال غرب و غرب نيز فعاليت ميکنند.
فارس: درباره فعاليت داروخانهها در مناطق تحت پوشش اين دانشگاه توضيح دهيد.
کوهپايهزاده: دارو و غذا يکي از بخشهاي فعاليتي ماست. درباره کمبود دارويي که برخي مواقع مردم نگرانيهايي دارند ما در بخش نظارتي، داروخانه هاي بخش زيادي از مناطق تحت پوشش که 5 ميليون و 350 هزار نفر را در پوشش خود دارند بر عهده ما قرار دارد.
به طوري که بسياري شرکتهاي توليد کننده دارو در منطقه ما قرار دارد و از نظر تحت پوشش وسعت صنعتي و از نظر تعداد کارکنان و کارگاههايي که در زمينه دارو فعاليت ميکنند، اين دانشگاه در سطح کشور در درجه اول قرار دارد و نظارت بر اين مراکز به عهده ماست؛ ضمن اينکه نظارت بر بهداشت، طب کار و بهداشت محيط اين مراکز بر عهده ما قرار دارد.
درباره دارو، قرارگاهي در وزارت بهداشت براي تامين دارو و تجهيزات پزشکي ايجاد شده است که هر هفته در سازمان غذا و دارو جلسات آن برگزار ميشود و متناظر آن را ما در دانشگاه علوم پزشکي داريم و در سطح استان تهران به صورت ماهانه قرار مشترکي با دانشگاههاي علوم پزشکي شهيد بهشتي و تهران داريم که با هم افزايي که در کنار معاونت دارو و غذاي اين دانشگاهها داريم، سعي ميکنيم نيازهاي دارويي را در تهران و سطح استان مديريت کنيم.
ما تجربه خوبي از سالهاي قبل به عنوان دانشگاهي که خريد دارو را به صورت متمرکز انجام ميداديم، داريم و توزيع دارو را از طريق مجموعه «مدد» انجام ميداديم.
مجموعهاي که 6 سال پيش تشکيل شد و خريد دارو و تجهيزات را به صورت کلي انجام ميداد و در داروخانهها و بيمارستانها توزيع ميکرد و نظارت بر فرايند توزيع دارو داشت و اين کار باعث شد پرت منابع، تاريخ گذشته شدن دارو و جابجايي نامناسب و توزيع آن مديريت شود؛ يعني مديريت هوشمند دارد و توسط مجموعه مدد انجام ميشود. اين رويکرد که از سالهاي پيش شروع شد و اکنون نيز ادامه دارد.
در مشاورهاي که با دو دانشگاه علوم پزشکي تهران و علوم پزشکي شهيد بهشتي داشتيم به اين نتيجه رسيديم که نگاه مجتمع کار کردن براي تامين دارو و تجهيزات به ويژه در اين دوران ميتواند بسيار کمک کننده باشد و حداقل توزيع عادلانه را در همه جا داشته باشيم.
* 540 ميليارد تومان تا پايان مرداد از بيمهها طلب داريم
الحمدالله از نظر توزيع و تجهيزات دارو تا امروز مشکل عمدهاي نداشتهايم؛ البته محدوديتهاي عمومي در برخي مواد اوليه و توزيع برخي کارخانهها وجود دارد اما به نظر ميرسد اگر پرداختهاي مناسبي به شرکتهاي دارويي و تجهيزاتي داشته باشيم آنها در تامين دارو مشکل نخواهند داشت.
اکنون مشکل ما بيشتر نقدينگي است. آن هم به خاطر پرداخت دير و نامنظم بيمههاست. ما اکنون 540 ميليارد تومان تا پايان مرداد از بيمهها طلب داريم که عموما اين طلب از بيمه تامين اجتماعي است و اين در سطح ملي نيز هزاران ميليارد ميشود و ميتواند در مديريت فعاليت اين کارخانهها تاثير نامطلوبي بگذارد.
فارس:درباره پروژههاي عمراني و ساخت بيمارستانها در محدوده تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکي توضيح دهيد.
کوهپايهزاده: از نظر عمراني ما چند بيمارستان بزرگ در حال ساخت داريم. يک بيمارستان در منطقه ملارد با 160 تختخواب در دست ساخت داريم که در مرحله 75 تا 80 درصدي ساخت قرار دارد و اميدواريم تا آذر ماه به بهرهبرداري برسد و آن را تا پايان سال تجهيز کنيم.
ملارد شهري است که يک تخت درماني نيز ندارد؛ با اينکه نزديک به 400 هزار نفر جمعيت دارد. بيمارستاني در شهر قدس با 150 تخت خواب در حال ساخت است؛ ضمن اينکه بيمارستان 313 تختخوابي در شهرستان شهريار در حال ساخت است که حدود 60 درصد پيشرفت داشته و قرار ما براي بهرهبرداري پايان سال جاري بود اما به دليل افزايش قيمتها پيشبيني ميشود تا اواخر سال 99 تحويل داده شود.
*بهره برداري از بيمارستان فيروز آبادي شهرري تا پايان سال جاري
در کل 640 تخت بيمارستاني در جنوب و جنوب غرب داريم. بيمارستان 300 تختخوابي فيروزآبادي در شهرري اکنون حدود 92 درصد پيشرفت کار دارد و اميدواريم تا پايان سال اين بيمارستان را تحويل دهيم.
در بيمارستان هفتم تير در دهه فجر سال گذشته قرارداد ساخت بيمارستان 300 تخت خوابي ديگري منعقد کرديم که کارهاي خاکبرداري و فونداسيون آن در حال انجام است که با ساخت آن به 170 تخت بيمارستاني اين مجموعه اضافه ميشود.
*بهره برداري از 600 تخت بيمارستاني در استان تهران تا يکسال آينده
به عبارتي ميتوان گفت ما در يک سال پيش رو يا تا پايان امسال ميتوانيم اميدواري باشيم حدود 300 تخت بيمارستاني در غرب تهران و 300 تخت بيمارستاني در جنوب تهران داشته باشيم که در مجموع 600 تخت فعال ميشود.
*بيمارستان هفتم تير بزرگترين مرکز تروماي کشور است
در سال بعد نيز پيش بيني ما اين است که بيمارستان 313 تختخوابي شهريار به بهرهبرداري برسد. در جنوب تهران بار اصلي درمان روي بيمارستان هفتم تير و فيروزآبادي است؛ چرا که بيمارستان هفتم تير بزرگترين مرکز تروماي کشور است وهيچ بيمارستاني در کشور به اندازه اين بيمارستان بيمار تصادفي پذيرش نميکند.
بيمارستان ديگري به نام بيمارستان «بابالحوائج(ع)» با 155 تختخواب در اتوبان همت در حال ساخت است که حدود 60 درصد پيشرفت کار دارد و اميدواريم تا مهر 99 به بهرهبرداري برسد.
اين بيمارستان يک بيمارستان حاکميتي است که نقشي ملي دارد و با ديد ملي ساخته ميشود. بيمارستان ديگري در کنار بيمارستان روان پزشکي ايران در تقاطع اتوبان کرج و آزادگان در کنار اين بيمارستان و به عنوان جايگزين آن ساخته ميشود که 300 تختخواب داشته و اکنون 25 درصد پيشرفت کار دارد و اميدواريم تا پايان سال 99 آن را به بهرهبرداري برسانيم.
اين پروژه به افزايش تعداد تخت بيماران روانپزشکي کمک ميکند؛ چرا که در خصوص تخت روانپزشکي در کشور و تهران شديدا با کمبود مواجه هستيم؛ البته بيمارستان قبلي روانپزشکي را نيز حفظ ميکنيم و در مجموع اين بيمارستان 500 تختخوابي خواهد بود.
بايد گفت در کنار اين پروژههاي بزرگ، ايجاد خانههاي بهداشت و مراکز جامع بهداشت وچند کلينيک ويژه را در دستور کار داريم؛ براي نمونه يک کلينيک ويژه در پرند در حال آماده سازي است؛با توجه به اينکه اين شهر با 250 هزار نفر جمعيت هيچ بيمارستاني ندارد.
با آخرين صحبتي که با وزير بهداشت داشتيم در آنجا 8 هکتار زمين داريم که هنوز کلنگ احداث بيمارستان در آنجا نخورده است؛ ضمن اينکه بيمارستان صد تختخوابي بخش خصوصي در حال ساخت است.
کلينيک ديگري در بهارستان داريم که در حال آماده شدن است؛ضمن اينکه يک کلينيک در بيمارستان هفتم تير داريم که حدود 92 درصد پيشرفت کار داشته است.
فارس: توضيح دهيد که خيرين در ساخت و سازهاي درماني در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکي ايران چگونه فعاليت ميکنند؟
کوهپايهزاده: از قبل مشارکت خيرين را داشتهايم و سعي ميکنيم اکنون اين مشارکت را پررنگتر کنيم. در حال حاضر در بيمارستان شهداي يافت آباد که بيمارستاني اوقافي و خيّري است، با مجمع خيرين سلامت استان تهران پروژه 5 هزار متري براي ساخت اتاق عمل و آيسييو داشتيم که نيمه کاره بود و 40 ميليارد تومان برآورد ساخت آن شده است که به صورت 50 درصد از جانب ما و 50 درصد از سوي خيرين کار ساخت آن از اول شهريور شروع شده و اميدواريم در 10 ماه آينده آن را به بهرهبرداري برسانيم.
البته بايد گفت طرح جامع بيمارستان شهداي يافتآباد وسيع است و بايد يک بيمارستان جديد در کنار آن ساخته شود که ما منتظر تامين اعتبار هستيم؛ضمن اينکه اوقاف بيمارستان شهداي يافت آباد بسيار متعدد است و از وقفيات آن ميتوان در توسعه آن استفاده کرد و ما پيگير هستيم تا منابع آن براي خود اين بيمارستان هزينه شود.
*ساخت بيمارستان 200 تختخوابي اطفال در منطقه 22
در داخل بيمارستان هفتم تير پروژه توسعه اتاق عمل و اورژانس را داريم که با کمک مجمع خيرين استان تهران در حال ساخت هستيم.گروهي از مجمع خيرين زميني را براي ساخت بيمارستان 200 تختخوابي اطفال در منطقه 22 نيز خريداري کردهاند و کارهاي مربط به نقشه مجوز ساخت و موافقت اصولي آن را گرفتهايم و قرار است اين بيمارستان به عنوان بيمارستان تخصصي اطفال باشد.
اين پروژه 200 تختخوابي بيش از 400 ميليارد تومان سرمايهگذاري لازم دارد و ميتواند در مجموع به تختهاي بيمارستاني اطفال داخل تهران کمک کند. طرحهاي ديگري در بيمارستان لولاگر و اکبر آبادي و بخش اورژانس بيمارستان فيروزگر داريم که بخش جديد اورژانس بيمارستان فيروزگر تا يکي دو ماه آينده به بهرهبرداري ميرسد و روي اين بخش نيز طبقات جديد را اضافه ميکنيم.
گروهي از مجمع خيرين زميني را براي ساخت بيمارستان 200 تختخوابي اطفال در منطقه 22 نيز خريداري کردهاند و قرار است اين بيمارستان به عنوان بيمارستان تخصصي اطفال باشد
فارس: درباره اسکان همراهان بيماران شهرستاني هنگام مراجعه به بيمارستانها در تهران چه برنامهاي داريد؟
کوهپايهزاده:ما همراه سرايي نزديک بيمارستان حضرت رسول (س) داريم که البته ناکافي است. در اين باره با ستاد سرمايهگذاري وزارت بهداشت جلسهاي داشتيم. ياسر هاشمي فرزند آقاي هاشمي رفسنجاني وارد موضوع توليد همراه سراهاي ارزان قيمت شده است که ما براي بيمارستان سوختگي که بيماران آن براي مدت طولاني بستري ميشوند و براي کمک به همراهان آنها در نظر گرفتهايم.
اين «هايس باکسها» سازههايي هستند که مانند کوپه قطار با امکانات کافي در اندازه کوچک داراي سرويس بهداشتي، تختخواب، يخچال و تلويزيون است که آن را تهيه کردهايم تا نيازهاي همراهان بيمار را رفع کند.
*تهيه سازههاي اسکان موقت در بيمارستان براي همراهان بيماران
اين سازهها پرتابل دارد و قابل جابجايي است؛ ضمن اينکه اپليکيشني طراحي شده است که براي نمونه مددکار با چند مرکز اقامتي مانند هتل و اقامت سراها ارتباط دارد و آنها با تخفيف اين مراکز را در اختيار همراه بيمار قرار ميدهند و با اين اپليکشين اين موضوع را مديريت ميکنند تا امکانات ارزان مانند اسنپ تريپ، اسنپفوت خدمات لازم را ارائه کند و قيمت تمام شده براي همراه بيمار کاهش داشته باشد يا در بحث تامين داروهاي سرپايي که بيمار نياز دارد، اقدام کند.
ما با اين افراد در اين خصوص مذاکره کردهايم و به صورت پايلوت اين طرح را در بيمارستان شهيد مطهري آغاز کردهايم. از خيرين ميخواهيم در اين کار مشارکت کنند و آنها ميتوانند اين سازه را خريداري کنند؛ به شکلي که اين سازه را ميتوان ظرف دو تا سه ماه آماده کرد و پرتابل بودن و تميزبودن اين هايس باکس ها قابل توجه است.
فارس: آيا اجراي اين طرح براي نخستين بار توسط دانشگاه علوم پزشکي ايران اجرا ميشود؟
کوهپايهزاده: بله، اين طرح تا به حال در جاي ديگري اجرا نشده است؛ البته اين کار را خيرين انجام ميدهند و بودجه دولتي براي آن در نظر گرفته نشده است. ضمن اينکه تلاش ميکنيم در بيمارستانهاي پرتردد چنين فضايي را ايجاد کنيم.
براي بيمارستان فيروزگر صحبت کردهايم تا براي آن همراه سرا ايجاد شود و اميدواريم بتوانيم 20 تا 30 «هايس باکس» در هر بيمارستان قرار دهيم تا تعداد زيادي از افراد بتوانند از آن استفاده کنند.
*رضايتمندي 80 درصدي مردم از بميارستانها
فارس:درباره بحث نظارت بر درمان بيماران در بيمارستانها چه فعاليتهايي انجام دادهايد؟
کوهپايهزاده: نظارت ما اصولا از طريق نظارت بر درمان و تيم بازرسي است که در برخي بيمارستانها مستقر و برخي از آنها به صورت دورهاي مراجعه ميکنند، اما رئيس بيمارستانها موظفند روزانه بازديدهاي لازم را داشته باشند.
اکنون رضايتمندي مردم از بيمارستانها حدود 75 تا 80 درصد است که اين ميزان در بيمارستانهاي مختلف متفاوت است.
فارس:اين ميزان رضايتمندي چطور سنجيده ميشود؟
کوهپايهزاده: فرمهاي رضايت سنجي را وزارت بهداشت در اختيار مردم قرار ميدهد که معيارهاي مشخصي دارد؛ ضمن اينکه بخشي به نام اعتبار بخشي بيمارستاني در وزارت بهداشت داريم که به صورت استاندارد شده هر سال همه بيمارستانهايبخش خصوصي و دولتي را از جهت ارائه خدمات درماني به صورت يک ساله مورد بررسي قرار ميدهد و بيمارستانهايي که نميتوانند به درجه استاندارد برسند رتبه آنها پايين آمده يا بخشهايي از اين بيمارستان تعطيل ميشود.
البته نکته مهم در اين خصوص اين است که افرادي که وارد بيمارستان ميشوند به دليل درد و رنجي که دارند، عملا ايجاد رضايت در آنها سختتر از فرادي است که مثلا ميخواهند براي تفريح واقامت به يک هتل بروند.
*ايجاد تختهاي خاص گردشگري سلامت در 5 بيمارستان
فارس:درباره گردشگري سلامت و استفاده بيماران خارجي از مراکز درماني ايران توضيح دهيد.
کوهپايهزاده: يکي ازاستراژيهاي ما گردشگري سلامت است که قرار است در 5 بيمارستان انجام شود.در دو بيمارستان تختهاي بيماران خارجي با امکانات بهتر ايجاد شده است؛ چراکه کشورهاي ترکيه،هند و اردن کشورهايي هستند که بيماران عراقي، سوري، و افغانستاني را تحت درمان قرار ميدهند و بر روي موضوع گردشگري سلامت خود سرمايهگذاري خوبي کردند اما ما در کشورمان از اين موضوع کمتر بهره بردهايم.
اکنون حدود 300 دانشجوي خارجي در پرديسها يا بيمارستانهاي آموزشي ما تحصيل ميکنند که از کشورهاي عراق، لبنان، سوريه، هند، افغانستان، و پاکستان هستند
البته دانشگاه علوم پزشکي ايران نسبت به تمامي دانشگاههاي کشور از نظر گردشگري سلامت بيشترين مراجعه کننده را در سال 98 داشته است. بيشتر بيماران از کشورهاي عراق، سوريه، لبنان، عمان، قطر، افغانستان، آذربايجان، و کشورهاي آسياي ميانه مراجعه ميکنند و ما بر روي اين موضوع سرمايهگذاري کردهايم.
در اين باره کنسرسيومهاي مختلفي وجود دارد که کار گردشگري سلامت را انجام ميدهند. در سه بيمارستان ما گردشگري سلامت انجام ميشود و ما اين را به 5 بيمارستان گسترش ميدهيم؛ چرا که درآمد ارزي خوبي دارد.
البته موانع اجرايي وجود دارد که در حال پيگيري آن هستيم. اکنون حدود 300 دانشجوي خارجي در پرديسها يا بيمارستانهاي آموزشي ما تحصيل ميکنند که از کشورهاي عراق، لبنان، سوريه، هند، افغانستان، و پاکستان هستند.
فارس: دانشجويان خارجي چگونه در دانشگاه علوم پزشکي ايران پذيرش ميشوند.
کوهپايهزاده: اين دانشجويان به اشکال مختلف براي تحصيل به اين دانشگاه ميآيند. برخي از آنها از طريق آژانسها مراجعه ميکنند. البته ورود دانشجويان اتباع بيگانه قانوني دارد که آئيننامه آن توسط وزارت علوم و بهداشت تهيه شده است.
به طوري که بايد حداقل نمره آنها بر اساس ديپلم در سفارت ايران در کشور مربوطه مورد تائيد قرار گيرد و با تائيد مدرک ديپلم در اينجا پذيرش ميشوند. براي نمونه اگر از نمره 20 نمره 18 را کسب کرده باشند ميتوانند در رشتههاي ارشد و پزشکي تحصيل کرده و يا داشتن نمرات 15 تا 18 شرط حضور در دورههاي کارشناسي است.
بر اساس آئيننامه مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي وزارت علوم و بهداشت، اين افراد ارزيابي شده و پذيرش ميشوند، در سازمان امور دانشجويان وزارت علوم تائيد شده و بعد از آن اداره اتباع خارجي نيروي انتظامي آنها را تائيد ميکند و در نهايت اين افراد براي تحصيل وارد دانشگاه علوم پزشکي ميشوند.
فارس:گردشگري سلامت به چه ميزان براي دانشگاههاي علوم پزشکي درآمد دارد؟
کوهپايهزاده: درآمد آن مطلوب است. براي نمونه فرض کنيد در جنوب اروپا هزينه يک ايمپلنت 5 هزار يورو است و اين عدد در کشور ما 75 ميليون تومان ميشود؛ در حالي که هزينه ايمپلنت در ايران بيش از 6 تا 7 ميليون تومان نيست.
يک پيوند کليه در کشور اکنون در بخش خصوصي هزينهاش 40 ميليون تومان شده و در بخش دولتي 10 ميليون تومان ميشود؛ در حالي که اکنون در بخش دولتي ما اگر پيوند کليهاي براي اتباع خارجي انجام شود، هزينهاي نزديک به 100 ميليون تومان دارد اما اين افراد به راحتي اين مبلغ را ميپردازند؛ چرا که اگر بخواهند براي نمونه در کشور اردن اين عمل را انجام دهند، بايد بيش از 200 ميليون تومان هزينه کنند.
نکته قابل توجه اين است که برخي بيمارستانهاي خصوصي ترکيه براي اينکه طيف قيمت را از کشورهاي اروپايي بگيرند، آماده هستند با ما وارد قرارداد شوند تا ما عدهاي از اين افراد که ميخواهند هزينه درمانشان کمتر شود را به اينجا بياوريم.
اکنون در بخش دولتي ما اگر پيوند کليهاي براي اتباع خارجي انجام شود، هزينهاي نزديک به 100 ميليون تومان دارد اما اين افراد به راحتي اين مبلغ را ميپردازند
آنها در نظر دارند تا بيماران متمول را در همان ترکيه درمان کنند و آنهايي را که ميخواهند هزينههايشان يک پنجم هزينههاي درمان در ترکيه باشد را به ايران بفرستند.
فارس: درباره فعاليتهاي شرکتهاي دانشبنيان در دانشگاه علوم پزشکي ايران چه برنامههايي اجرا کرده يا در دست اجرا داريد.
کوهپايهزاده: يکي از استراتژيهاي ما اقتصادي و صنعتي کردن محصولات دانشبنيان بود. اکنون 18 محصول دانشبنيان داريم و از طريق صندوقهاي شکوفايي و نوآوري، صندوق حمايت از فناوران و نوآوران استان تهران و از طريق بنياد برکت مورد حمايت قرار ميگيرند.
با بنياد برکت قراري گذاشتيم و براي آن 30 ميلياردتومان پيشبيني شده است که تا آنها از محصولات دانشبنيان پزشکي ما حمايت کنند؛ ضمن اينکه در زمينه سلامت الکترونيک نيز اقدامات خوبي شده است.