• 1400/08/16 - 05:06
  • - تعداد بازدید: 135
  • - تعداد بازدید کنندگان: 135
  • زمان مطالعه: 8 دقیقه

به مناسبت روز جهاني فيزيک پزشکي در گفت و گويي مطرح شد استفاده امن از پرتوها در پرتودرماني و تصويربرداري در ايران/ رشته اي با دغدغه هاي استخدا

به مناسبت روز جهاني فيزيک پزشکي در گفت و گويي مطرح شد  استفاده امن از پرتوها در پرتودرماني و تصويربرداري در ايران/ رشته اي با دغدغه هاي استخدامي

261986.mp3 به مناسبت روز جهاني فيزيک پزشکي در گفت و گويي مطرح شد استفاده امن از پرتوها در پرتودرماني و تصويربرداري در ايران/ رشته اي با دغدغه هاي استخدا

 








 استفاده امن از پرتوها در پرتودرماني و تصويربرداري در ايران/ رشته اي با دغدغه هاي استخدامي



به مناسبت روز جهاني فيزيک پزشکي در گفت و گويي مطرح شد
 استفاده امن از پرتوها در پرتودرماني و تصويربرداري در ايران/ رشته اي با دغدغه هاي استخدامي


مدير گروه فيزيک پزشکي دانشگاه علوم پزشکي ايران با تشريح برنامه هاي روز جهاني فيزيک پزشکي به خدمات اين رشته پزشکي پرداخت و گفت: ايران از نظر جامعه فيزيک پزشکي يکي از غني ترين کشورهاي دنيا است براين اساس استفاده امن از پرتو در بخش هاي راديو تراپي و تصويربرداري فراهم شده است.
به گزارش روابط عمومي دانشگاه علوم پزشکي ايران، دکتر سيد ربيع مهدوي؛ مدير گروه فيزيک پزشکي دانشگاه به مناسبت روز جهاني فيزيک پزشکي ( ? نوامبر – ?? آبان ) در گفت و گويي با روابط عمومي دانشگاه به زواياي مختلف اين رشته پزشکي و خدماتي که به بيماران ارائه مي دهد و در نهايت انتظارات و دغدغه هاي فعالين اين رشته پرداخت.
مهدوي در خصوص روز جهاني فيزيک پزشکي و شعار اين روز براي جامعه فيزيک پزشکي ايران عنوان کرد: امسال شعار برقراري ارتباط بين متخصصين فيزيک پزشکي و نقش آنها با عموم جامعه است.
وي ادامه داد: علم فيزيک پزشکي همانطور که از اسم آن مشخص است شامل دو قسمت فيزيک و پزشکي مي باشد. در واقع فيزيک پزشکي شاخه اي از علم پزشکي است که از پديده هاي فيزيکي، قوانين و فرمول هاي فيزيک براي درمان و تشخيص بيماري ها در پزشکي استفاده مي نمايد.


مهدوي تصريح کرد: علم فيزيک پزشکي به طور عمده  بحث هاي درماني و تشخيصي با  پرتوهاي مختلف يونيزان مانند اشعه ايکس و گاما را شامل مي شود و همچنين پرتو هاي غير يونيزان مثل امواج راديويي و التراسوند را نيز در بر مي گيرد.




دانشيار فيزيک پزشکي دانشگاه علوم پزشکي ايران افزود: ما امروزه در اين زمينه ها کار مي کنيم و اساسا دانش فيزيک پزشکي از انواع پرتوها براي تشخيص بهتر بيماري ها و درمان مانند راديوتراپي استفاده مي کند.
 مهدوي ادامه داد: هر ساله هفتم نوامبر که امسال با شانزدهم آبان ماه مصادف شده، روز جهاني فيزيک پزشکي است و در سطح بين المللي اين روز به عنوان روز جهاني فيزيک پزشکي نامگذاري شده است. همچنين پايه گذاري اين روز بر اساس اقداماتي بوده که افراد بزرگ علم فيزيک پزشکي مانند ماري کوري انجام داده اند.
وي تصريح کرد: حدود ? سال است که هر ساله اين برنامه در سراسر دنيا در دانشگاه هاي مختلف و مراکز درماني و بيمارستانها گرامي داشته مي شود و هر سال يک شعار دارد که امسال شعار نقش فيزيسيست هاي پزشکي در ارتباط با جامعه و مردم است.
مهدوي ادامه داد: دانش فيزيک پزشکي دانش نسبتا جديدي است علي رغم اينکه علم فيزيک و علم پزشکي سابقه طولاني دارند اما ترکيب و مدون شدن آنها براي استفاده باليني به نسبت جديد است. بنابراين شناخت از اين دانش حتي در سطح دانشگاهي بين همکاران و چه در سطح عموم مردم کم است.
وي افزود: بر اين اساس درخواست شده با اين شعار عملکرد بيشتري براي شناساندن اين رشته داشته باشيم. گروه فيزيک پزشکي دانشگاه علوم پزشکي ايران ميتواند با بيان خدمات و اقدامات اين گروه  چه در سطح آموزش و پژوهش و چه در سطح خدمات باليني به دانشجويان و همکاران در بيمارستانها و همچنين مردم عادي و جامعه؛ امکان آشنايي بيشتربا اين رشته را فراهم آورد.
 مدير گروه فيزيک پزشکي دانشگاه علوم پزشکي ايران گفت: شعار امسال در واقع دربردارنده پنج نکته است. نخست، اعتقاد بر اين است که متخصصين فيزيک پزشکي نقش محوري در بهينه سازي استفاده از پرتوهاي مختلف در درمان سرطان را دارند. بسياري از فارغ التحصيلان فيزيک پزشکي به عنوان متخصصين فيزيک پزشکي در فيزيک راديوتراپي در بخش هاي راديوتراپي و پزشکي هسته اي مشغول هستند.
مهدوي ادامه داد: در بخش هاي پزشکي هسته اي از پرتوهاي مختلف براي تشخيص سرطان استفاده مي شود. همچنين در بخش هاي پرتودرماني، متخصصين فيزيک پزشکي به بهينه سازي پرتو براي استفاده در درمان سرطان کمک مي کنند و در کنار پزشکان اين خدمات را ارائه مي دهند.
وي افزود: نکته دوم اينکه يکي از وظايف مهم متخصصين فيزيک پزشکي برآورد و محاسبه مقدار (دوز) اشعه اي است که به بيماران و کارکنان در بخش هاي راديولوژي و تشخيصي داده مي شود و اين نکته از اين نظر حائز اهميت است که امروزه اثرات زيان آوري پرتو در صورت استفاده غير مناسب براي بدن ثابت شده است.
عضو هيئت رئيسه انجمن فيزيک پزشکي ايران تصريح کرد: بنابراين خيلي مهم است که چه دوزي و چه نوع اشعه اي  به قسمت هاي مختلف بدن بيمار و پرسنلي که دارند با اشعه کار مي کنند، داده مي شود. يکي از بحث هاي مهم در دنيا بحث حفاظت در برابر پرتو است به اين معنا که اندازه گيري  دوز پرتو ، تعبيه کردن حفاظ هاي مناسب  براي اينکه دوز را به حداقل برسانيم  يکي از وظايف عمده متخصصين فيزيک پزشکي در بخش هاي راديوتراپي، راديولوژي و پزشکي هسته اي محسوب مي شود.


مهدوي گفت: نکته ديگر اينکه متخصصين فيزيک پزشکي نقش گسترده اي در آموزش پزشکان، کارشناسان و تکنولوژيست هاي راديوگرافي و راديوتراپي و همچنين پرستاران در استفاده مناسب از پرتوها و مولدهاي پرتو دارند. امروزه يکي از کارهاي عمده ما در دانشگاه اين است که به دانشجويان آموزش دهيم که مولدهاي پرتو چگونه کار مي کنند و چگونه بايد از آنها استفاده کنيم و کارايي و اثربخشي آنها را به حداکثر برسانيم.


وي ادامه داد: نکته چهارم اينکه متخصصين فيزيک پزشکي امروزه مسوليت حفاظت و امنيت بيماران و کارکنان را در برابر پرتوها برعهده دارند. بنابراين ما بايد طي برنامه هاي مدون گزارشاتي را به عنوان مسولين فيزيک بهداشت از سطح پرتوگيري بيماران و پرسنلي که در بخش هاي مختلف بيمارستانها مشغول به کار هستند تهيه کنيم.


مهدوي افزود: نکته آخر، با توجه به اينکه تکنولوژي هاي روز دنيا در حال تغييرات سريع هستند و جامعه ما و متخصصين پزشکي نيز درگير اين تکنولوژي هاي جديد هستند ما بايد بستر لازم را براي آشنايي همکاران با فن آوري جديد بوجود آوريم بنابراين بالابردن دانش خودمان از يک طرف و انتقال به روش مناسب به جامعه پزشکي براي اينکه بتوانيم امکان استفاده مناسب از اين تکنولوژي ها را فراهم کنيم ضروري ميباشد.
وي درخصوص زيرگروه هاي فيزيک پزشکي عنوان کرد: فيزيک پزشکي چند زير گروه دارد. که شامل  فيزيک راديوتراپي، پزشکي هسته اي، تصويربرداري در بخش هاي راديولوژي، سي تي اسکن، ام آر آي و پرتو هاي غير يونيزان مانند امواج التراسوند، راديويي و ليزر، همچنين راديوبيولوژي يعني استفاده مناسب از اشعه و بررسي صدمات پرتو در سطح سلولي و بدن و اندازه گيزي پارامترهاي فيزيولوژيک مي باشد.
مهدوي با اشاره به اينکه فارغ التحصيلان فيزيک پزشکي فعاليت هاي مختلف دارند، گفت: ما معمولا براي روز جهاني فيزيک پزشکي همايش داشتيم و جشن مي گرفتيم و بزرگان اين رشته صحبت مي کردند و شعار روز جهاني را گسترش مي دادند. اما امسال به دليل وضعيت کرونا مراسم گسترده اي گرفته نمي شود. ولي از طريق ابزارهايي مانند رسانه هاي اجتماعي مجازي به معرفي اين رشته مي پردازيم.

وي درباره دغدغه هاي اين رشته پزشکي عنوان کرد: چون رشته ما به نسبت جديد است ما در بحث هاي استخدامي به خصوص در بيمارستانها با کمبود و يا حتي تعريف نشدن و عدم وجود رديف براي جذب و استخدام متخصصين فيزيک پزشکي در بخشهاي تشخيصي و درماني مواجه هستيم. امروزه بسياري از فارغ التحصيلان به ما شکايت هاي خود را منتقل مي کنند که در جذب نيروها در بيمارستانها مشکل وجود دارد و ما نيز اقداماتي را از طريق انجمن انجام داديم ولي هنوز در وزارت بهداشت به نتيجه خاصي نرسيديم و همچنان با مشکل استخدامي مواجه هستيم.
مهدوي درخصوص باورهاي نادرست درباره پرتوها توضيح داد: پرتو اساسا ابزاري است که مثل بقيه پديده هاي فيزيکي اگر درست استفاده نشود خطرات خود را به همراه خواهد داشت. اما مي توانم اين نويد را به مردم بدهم که امروزه دانش به نسبت بالا و قابل قبولي که در سطح فيزيک پزشکي مملکت وجود دارد امکان استفاده امن از پرتو  در بخش هاي راديو تراپي و تصويربرداري فراهم شده است و خيال بيماران را ميتوان از اين نظر راحت کرد که نگران استفاده  از پرتوهايي که براي آنها توسط همکاران پزشک تجويز مي شود، نباشند.
عضو هيئت رئيسه انجمن فيزيک پزشکي ايران ادامه داد: متخصصين فيزيک پزشکي در بخش هاي مختلف راديوتراپي و تصويربرداري امروزه با ابزارهايي که در اختيار دارند برنامه هاي تضمين کيفيت را به نحو مناسبي انجام مي دهند تا ميزان صدمات را تا حد ممکن و دست يافتني به حداقل برسانند و از طرفي ديگر  اثربخشي پرتوها را تا حد ممکن افزايش دهند.
مهدوي درباره جايگاه ايران در رشته فيزيک پزشکي عنوان کرد: خوشبختانه کشور ما از نظر جامعه فيزيک پزشکي يکي از غني ترين کشورهاي دنيا است. ما امروزه عضو سازمان بين المللي فيزيسيستهاي پزشکي (IOMP) هستيم. اخيرا نيز چند کنفرانس  آنلاين برگزار نموذيم. ما به عنوان يکي از سازمانها و انجمن هاي فعال در زمينه فيزيک پزشکي (Medical Physics) دنيا مطرح هستيم و حق راي خود را حفظ کرده ايم و همواره عليرغم مسائل مختلف از منافع کشور و اين رشته دفاع کرده ايم.
وي در پايان خاطرنشان کرد: آشنايي جامعه با توجه به شعار روز جهاني فيزيک پزشکي بايد بيشتر شود.  دانشگاه علوم پزشکي ايران يکي از دانشگاههاي مطرح در سطح گروه هاي فيزيک پزشکي   کشور ميباشد که نيازمند پشتيباني بيشتر از سوي مسئولين دانشگاه براي پيشرفت امکانات آموزشي و پژوهشي گروه ميباشد. از طرفي مشکل عمده جذب فارغ التحصيلان نيز مطرح است و بايد تلاش بيشتر در جهت ايجاد  بستر مناسب  براي جذب آنها انجام شود و من از اينجا دست نياز   به سوي مسئولان در سطح دانشگاه و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي دراز ميکنم تا انشاله بزودي شاهد کم شدن اين مشکلات باشيم.
پايان گفتگو//
علي رمضانپور



  • گروه اخبار : [اخبار پايگاه]
  • کد خبر : 261986
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings