رعايت بهداشت راه پيشگيري از بيماريهاي فصل تابستان
رعايت بهداشت راه پيشگيري از بيماريهاي فصل تابستان
261134.mp3
رعايت بهداشت راه پيشگيري از بيماريهاي فصل تابستان
مسئول واحد مبارزه با بيماريهاي شبکه بهداشت رباط کريم: هر سال با فرا رسيدن تابستان و گرم شدن هوا بيماريهاي زيادي سلامت شهروندان را به خطر مياندازد، اين در حالي است که با رعايت بهداشت براحتي ميتوان از بروز اين بيماريها پيشگيري کرد.
به گزارش روابط عمومي شبکه بهداشت و درمان رباط کريم، دکتر آزاده وفادار؛ مسئول واحد مبارزه با بيماريهاي اين شبکه در گفتگو با روابط عمومي گفت: هر سال با فرا رسيدن تابستان و گرم شدن هوا بيماريهاي زيادي سلامت شهروندان را به خطر مياندازد اين در حالي است که با رعايت بهداشت براحتي ميتوان از بروز بسياري از اين بيماريها پيشگيري کرد.
گرمازدگي، مسموميتهاي غذايي، وبا، اسهال مسافرتي و عفونتهاي رودهاي از شايعترين بيماريهاي اين فصل هستند. در اکثر اين بيماريها با وارد شدن ميکروب و ويروس به دهان از طريق آب و غذا، منجر به عفونت دستگاه گوارش ميشود که معمولا به صورت اسهال و گاهي به صورت درد شکم، تهوع، استفراغ، ضعف و بيحالي خود را نشان ميدهد. با توجه به اينکه عوامل اين بيماري از طريق دهان وارد بدن ميشوند، بهترين راه مقابله با آنها رعايت بهداشت عمومي و تغذيهاي است.
وي با بيان اين مطلب که وبا يکي از قديميترين و شناختهشدهترين بيماريهاي همهگير در جهان است افزود: همهگيريها وبا ، با مصرف آب و غذاي ناسالم، شرايط ناسالم بهداشتي، بهسازي نامطلوب محيط و شرايط زندگي شلوغ و پرجمعيت، ارتباط دارد.
مسئول واحد مبارزه با بيماريهاي شبکه بهداشت رباط کريم با اشاره به اين مطلب که مخزن بيماري وبا در انسان و محيط است، يادآوري کرد عامل بيماري زايي وبا باکتري به نام ويبريو کلرا است و سمي که اين ميکروب در روده ترشح ميکند، باعث ايجاد بيماري در انسان ميشود.
دکتر وفادار در ادامه به علائم بيماري وبا اشاره و تصريح نمود: شخص مبتلا به وبا، اسهال خفيف و معمولا" بدون درد و بدون تب دارد که کم کم شديد ميشود، اسهال شخص مبتلا به وبا آبکي و به شکل لعاب برنج است. بيماري وبا گاهي همراه استفراغ و گاهي بدون استفراغ است که به سرعت و در ظرف سه الي چهار ساعت موجب کم آبي شديد بدن شده و در صورتي که سريعا آب و املاح بدن جبران نشود، سبب مرگ فرد مبتلا ميشود.
دوره پنهان بيماري وبا از لحظه ورود ميکروب به بدن تا بروز بيماري از چند ساعت تا چند روز ميباشد ولي به طور معمول در يکي دو روز بيماري آشکار ميشود. به محض شروع اسهال شديد بايستي مايعات فراوان و ORSمورد استفاده قرار گيرد و سريعا به نزديکترين مرکز بهداشتي درماني يا خانه بهداشت مراجعه شود.
سپس تاکيد کرد: انتقال اين بيماري به دو روش تماس مستقيم و غيرمستقيم است. وبا ميتواند از طريق تماس با چيزهايي آلوده به ميکروب وبا مانند دست دادن با دستهاي آلوده بيمار، تماس با استفراغ يا مواد دفعي بيمار، ملحفه و لوازم آلوده او مثل ليوان، ظروف و حوله وغيره منتقل شود که همه اين موارد، روش مستقيم انتقال بيماري است.
در روش تماس غيرمستقيم بيماري و با ميتواند از طريق خوردن آب آلوده به مدفوع مانند استفاده از چاهها، استخرها، جويبارها و درياچههاي آلوده منتقل شود.
خوردن سبزيجات و ميوههاي خام آلوده، استفاده از غذاهاي پخته آلوده که توسط دست آلوده و يا حشرات آلوده شده باشد، تغذيه کودکان با بطري به جاي شير مادر،استفاده از شيرو بستني آلوده که از منابع غير مطمئن تهيه شده باشد، از ديگر راههاي انتقال وبا است.
مسئول واحد مبارزه با بيماريهاي شبکه بهداشت رباط کريم در ادامه به صورت خلاصه به راههاي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري به شرح ذيل اشاره کرد:
• سعي کنيم براي نوشيدن آب ، شستشوي ظروف ، خوردن سبزيجات از آب لوله کشي کلردار استفاده کنيم. در غير اين صورت آب را بجوشانيم و پس از سرد شدن مصرف کنيم.
• در زمان شيوع وبا از خوردن سبزيجات خام پرهيز شود. وسبزيجات و ميوهها را قبل از مصرف با محلول پرکلرين گندزدايي و پس از شستن با آب سالم مصرف کنيم.
• از خوردن ماهي خام يا کم پخته که از آب آلوده گرفته شده، اجتناب کنيم.
• به ديگران توصيه کنيم از شنا کردن در استخرهاي عمومي و از خوردن آبميوه و ساندويچ يا هر غذايي که احتمال داده مي شود آلوده باشد، جدا خودداري کنند.
• قبل از غذا خوردن و بعد از رفتن به توالت، دستهاي خود را با آب و صابون خوب بشوييد.
• از آشاميدن آبهاي مشکوک در پارکها، باغها و فضاي سبز جداً اجتناب کنيد.
• از مصرف مواد غذايي، آب ميوه ومعجون و ديگر مواد خوراکي و نوشيدنيهاي که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه ميگردد جداً خودداري کنيد.
• حتي الامکان از غذاهاي طبخ شده در منزل استفاده کنيد.
• مواد خوراکي را در ظروف سر بسته، دور از مگس و حشرات نگهداري کنيد.
• زباله را در کيسههاي مخصوص زباله نگهداري و در محل مناسبي دفع کنيد.
• غذاها بايد به صورت تازه و به اندازه نياز در يخچال و دور از دسترس حشرات نگهداري شود و از قرار دادن سبزي و ميوهجات نشسته در يخچال جداً خودداري کنيد.
• هميشه از شير و فرآوردههاي لبني پاستوريزه استفاده کنيد يا شير را به مدت20 دقيقه قبل از مصرف جوشاند.
• در موقع خريد و حمل مواد غذايي، اقلامي مثل نان را که قابل شستشو و پختن مجدد نيستند را در کنار ميوه و سبزيجات نشسته وگوشت خام قرار ندهيد.
• براي تهيه يخ خوراکي از آب جوشيده سرد شده استفاده شود در صورتي که از يخ به عنوان يک منبع سرد کننده براي نگهداري مواد غذايي استفاده يا آب سرد استفاده ميشود، بايستي آنها را در پوشش مناسب قرار داد.
• در مسافرتها حتما از ليوان شخصي، آب جوشيده و ميوههاي قابل پوست کندن استفاده شود.
• برنج پخته در فضاي اتاق سريع آلوده ميشود بايد برنج را در يخچال نگهداري کرد.
• در هنگام بروز بيماري اسهالي حتي الامکان از دست دادن با يکديگر پرهيز شود.
• از تماس با مواد دفعي و استفراغ و لوازم آلوده بيمار خودداري شود.
گفتني است : دکتر وفادار در پايان گفتگو براي تمامي هموطنان عزيز آرزوي تندرستي و شادابي نمود.
: