روند آموزش و سيستم بهداشت و درمان با بازگشايي دانشگاهها دچار اختلال نميشود/ فعاليتهاي فرهنگي در بستر مجازي ادامه دارند
دکتر سيما سادات لاري معاون فرهنگي و دانشجويي وزارت بهداشت در نشست خبري ويدئو کنفرانسي با اصحاب رسانه اظهار داشت: به نحوي برنامهريزي شده که بازگشايي دانشگاهها به صورت پلکاني و رشته به رشته و بر اساس تصميم دانشگاه انجام شود تا هم روند آموزشي متوقف نشود و هم سيستم بهداشتي و درماني کشور دچار اختلال نشود.
به گزارش روابط عمومي دانشکده پزشکي به نقل از مفدا، نشست خبري دکتر سيماسادات لاري معاون فرهنگي و دانشجويي وزارت بهداشت با اصحاب رسانه، دوشنبه ?? خردادماه به صورت ويدئو کنفرانس برگزار شد. در اين نشست خبري اقدامات و فعاليتهاي معاونت فرهنگي و دانشجويي وزارت بهداشت و معاونتهاي تابعه دانشگاهي براي اجراي پروتکلهاي بهداشتي در بازگشايي دانشگاهها، موضوع پرسش و پاسخ معاون وزير بهداشت و خبرنگاران بود.
معاون فرهنگي و دانشجويي وزارت بهداشت در اين نشست با اشاره به اينکه رسالت دانشجويان علوم پزشکي در حوزه سلامت کشور است، اظهار داشت: در شرايط فعلي نياز است که عدهاي از دانشجويان ما از جمله دانشجويان پرستاري و پزشکي، فارغالتحصيل شوند تا به عنوان پرستار و پزشک وارد عرصه بهداشت و درمان شده و خدمت کنند. از اينرو پس از جلسات ويدئو کنفرانسي که با معاونان فرهنگي و دانشجويي، آموزشي و بهداشتي دانشگاهها داشتيم، تصميم بر اين شد که دانشجوياني که ميتوانند در دانشگاه شهر محل سکونت خودشان مهمان شوند و دانشجوياني هم که در دانشگاه خود حضور مييابند با رعايت دستورالعملهاي بهداشتي بوده و در هر اتاق خوابگاهي حداکثر دو نفر اسکان داده شوند.
او در ادامه درباره دستورالعملهاي بهداشتي که در دانشگاهها در بدو ورود دانشجويان اجرا شده است، توضيح داد: مقرر شده که در وهله اول پرسشنامه ارزيابي سلامت توسط دانشجويان پر شده و پکبهداشتي شامل ماسک و محلول ضد عفوني کننده در اختيار آنان قرار گيرد. همچنين انجام تبسنجي و در برخي دانشگاهها حتي سنجش اکسيژن نيز در بدو ورود دانشجويان انجام شده که در صورت تشخيص دانشجوي مبتلا، قرنطينه صورت گيرد. در خوابگاهها نيز اتاقهاي براي قرنطينه در نظر گرفته شده است.
طبق اظهارات لاري تمام پرسنل خوابگاهها و پرسنل سرويسدهي آموزش ديدهاند که چگونه فرآيند صحيح ضدعفوني را انجام دهند و اياب و ذهاب نيز به نحوي باشد که فاصلهگذاري اجتماعي رعايت شود.
معاون فرهنگي و دانشجويي وزير بهداشت در ادامه افزود: طوري برنامهريزي شده که طي دو هفته رشتههايي که ضروري دارد امتحانانات آن برگزار شود، در دانشگاه حضور يابند و بعد از گذراندن امتحان دانشگاهها را ترک کنند و پس از ضد عفوني، نفرات بعدي وارد دانشگاه شوند. بازگشايي به اينترتيب به صورت پلکاني انجام ميشود تا با تراکم حضور دانشجويان در دانشگاه و خوابگاه مواجه نشويم.
وي ضمن سپاسگزاري از مسؤولان دانشگاهي و همچنين دانشجويان، بر رعايت دستورالعملها و حفاظت شخصي و رعايت فاصلهگذاري اجتماعي تأکيد کرد و گفت: اميدواريم مرحله بازگشايي دانشگاهها به سلامتي انجام شود و دانشجويان بتوانند بدون آسيب تحصيل خود را بگذرانند و در خدمت مردم شريف ايران قرار بگيرند.
وزارت بهداشت ناچار است در بازگشايي دانشگاهها پيشقدم باشد
لاري با اشاره به اينکه بار اصلي مبارزه به کرونا بر عهده وزارت بهداشت بوده است، بيان داشت: وزارت بهداشت ناچار بود براي بازگشايي دانشگاهها پيشقدم شود. عليرغم اينکه کلاسهاي تئوري دانشجويان علوم پزشکي به صورت مجازي برگزار شد اما اين دانشجويان درسهاي عملي نيز دارند و براي فارغ التحصيل شدن نياز است که اين دورهها را به صورت حضوري بگذرانند تا بتوانند وارد عرصه سلامت شوند. از اين رو وزارت بهداشت مجبور بود که اين دانشجويان را فرابخواند.
معاون وزير در ادامه تأکيد کرد: البته بازگشايي اجباري نيست و تصميم در اين خصوص به خود دانشگاهها واگذار شده است که با در نظر گرفتن شرايط و فراهم کردن امکانات و رعايت پروتکلها بازگشايي را انجام دهند. در برخي مناطق بازگشايي هنوز انجام نشده است. هر چند ورود دانشجويان به دانشگاه در ايام کرونا براي دانشگاههاي علوم پزشکي تازگي نداشت چرا که در همين دوران تعطيلي دانشگاهها نيز اينترنها و رزيدنتهاي ما در دانشگاه حضور داشتند و در خوابگاه ساکن بودند و تغذيه آنها نيز از سوي دانشگاه تأمين ميشد. اما در زمان بازگشايي با توجه به افزايش تعداد دانشجويان، به نحوي برنامهريزي کرديم که همه مسائل رعايت شود و بازگشايي به صورت پلکاني و رشته به رشته و بر اساس تصميم دانشگاه انجام شود تا دانشجويان دورههاي خود را به صورت فشرده و متراکم بگذارنند و فضاي براي عده بعدي باز شود تا هم روند آموزشي متوقف نشود و هم سيستم بهداشتي و درماني کشور دچار اختلال نگردد.
وي در پاسخ به سؤال يکي از خبرنگاران درباره تأمين وسائل حفاظتي از سوي دانشگاهها، گفت: شخص وزير محترم بهداشت به دانشگاههاي علوم پزشکي تأکيد کردهاند که دانشگاهها موظفند از بودجه در نظر گرفته شده براي تأمين وسائل حفاظتي دانشجويان هزينه کنند.
تمام پروتکلهاي بهداشتي در بازگشايي دانشگاهها رعايت ميشود
لاري همچنين درباره سؤال يکي از خبرنگاران مبني بر نظارت دانشگاهها بر رعايت پروتکلهاي بهداشتي در زمان برگزاري امتحانات، خاطر نشان کرد: با هماهنگي که بين معاونان فرهنگي و دانشجويي، آموزشي و بهداشتي دانشگاههاي علوم پزشکي صورت گرفته است، نظارت بر رعايت پروتکلها چه در زمان ورود دانشجويان به دانشگاه، چه در زمان حضور در خوابگاه و چه در زمان برگزاري امتحانات مورد تأکيد قرار گرفته و قطعا انجام خواهد شد. با اين حال از معاونان درخواست کردهايم که مدام سرکشي کنند و نظارت داشته باشند. اگر گزارشي هم مبني بر عدم رعايت پروتکلها به ما داده شود قطعاً پيگيري ميکنيم. موضوع ديگر اينکه شوراهاي صنفي را نيز در اين امر دخيل کردهايم تا علاوه بر نظارت بر اجراي دستورالعملها، موارد خلاف آن را گزارش کنند تا رسيدگي شود.
وي با تأکيد بر اينکه حفظ سلامت دانشجويان براي ما بسيار مهم است، اظهار داشت: مقرر شده که همکاران ما در پايگاه خبري مفدا با دانشجويان مصاحبه کنند و نظر آنها را بگيرند. البته پيش بينيهايي صورت گرفته است اما با توجه به اين که بازگشايي در اين شرايط اولين تجربه ماست، قطعاً مشکلاتي وجود خواهد داشت که با ورود دانشجويان به دانشگاه خود را نشان ميدهد. از اين رو با ارتباط گرفتن با دانشجويان از آنها ميخواهيم که اين مشکلات را به ما انتقال دهند.
معاون وزير همچنين اضافه کرد: مسأله کنترل کرونا و آموزش دانشجويان با وزارت بهداشت است و بازگشايي تصميم سختي بوده و کار بسيار زيادي ميبرد؛ همه بايد همکاري کنيم که بهترين شرايط ايجاد شود و مرحله بازگشايي به خوبي انجام شود تا دانشجويان ترم با کيفيتي داشته باشند و کارهاي عملي آنها تعطيل نشود.
لاري در پاسخ به سؤال يکي از خبرنگاران درباره افزايش دستمزد کارورزان و دستياران گفت: افزايش اين دستمزد به دستور وزير بوده و از يک تا سه برابر متغير بوده است. از آنجا که دانشگاهها هيأت امنايي هستند، ميتوانند بر اساس منابع و شرايط خودشان تصميم گيري کنند که اين افزايش تا چه حد صورت گيرد. اگر مورد خلافي بوده است قابل بررسي و رسيدگي است.
معاون فرهنگي و دانشجويي وزير بهداشت با اشاره به اينکه دانشجويان باليني از غيرباليني جدا شدهاند، اظهار داشت: يکي از دغدغههاي ما خوابگاههاي مشارکتي هستد. لازم است که رعايت دستورالعملها و توزيع وسائل حفاظتي در خوابگاههاي غيردولتي نيز صورت گيرد، اگر موردي غير از اين باشد از سوي ما پيگيري خواهد شد. در مدت اخير در بين در بين رزيندنتها کرونا مثبت داشتهايم اما به لطف خداوند مورد فوتي در بين دانشجويان علوم پزشکي نبوده است.
فعاليتهاي فرهنگي در بستر فضاي مجازي در جريان است
او به يکي از اصحاب رسانه که درباره روند فعاليتهاي فرهنگي معاونت در دوران کرونا سؤال پرسيده بود، پاسخ داد: برنامههاي فرهنگي ما از جمله جشنواره سيمرغ، تيتر ??، جشنواره قرآني و حتي مسابقات ورزشي در بستر مجازي در حال پيگيري هستند. بسترها فراهم شده و برنامهريزي دقيق صورت گرفته است. جشنوارههاي متعدد و متنوعي نيز با موضوعات مرتبط با کرونا در تعدادي از دانشگاههاي علوم پزشکي در سطح کشوري در حال برگزاري است که جشنواره کارتون يکي از آنهاست که به صورت بين المللي و در دانشگاه علوم پزشکي شيراز برگزار شد. در اين جشنواره ???? اثر از بهترين کاريکاتوريستهاي سراسر دنيا حضور يافتند و استقبال خوبي از آن صورت گرفت. مقرر است کتاب اين جشنواره يا پيامي از سوي وزير منتشر شود و در فضاي مجازي مراسم اختتاميه با حضور وزير بهداشت برگزار شود.
لاري در پايان با اشاره به اينکه فعاليتهاي فرهنگي تعطيل نشدهاند، بلکه در فضاي مجازي ادامه دارند، اظهار داشت: دانشجويان ما قبل از شيوع کرونا با فضاي مجازي آشنايي داشتند، شرايط کرونا باعث شد استفاده از اين بستر وسعت يابد و حتي برخي فعاليتها با مخاطبان بيشتري انجام شوند. در وزارت بهداشت کارهاي درماني در مرکز توجه بوده است و شايد به نظر بيايد که کارهاي فرهنگي ناديده گرفته ميشوند در حالي که اين نوع فعاليتها نيز با قدرت و قوت در فضاي مجازي پيگيري و اجرا ميشوند.