عضو هيئت علمي دانشگاه ايران: عدم رعايت توصيه هاي بهداشتي شغلي، زمينه ساز بروز کمردرد
به مناسبت روز جهاني ستون فقرات و کمردرد ،گفتگو با عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران
261178.mp3
عضو هيئت علمي دانشگاه ايران: عدم رعايت توصيه هاي بهداشتي شغلي، زمينه ساز بروز کمردرد
به گزارش روابط عمومي دانشگاه: دکتر آرش فتاحي ؛ جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات در گفتگو با خبر نگار دانشگاه عنوان کرد:
سازمان بهداشت جهاني(WHO) روز شانزدهم اکتبر را که مصادف با 24 مهر هجري شمسي است هر ساله بعنوان روز جهاني ستون فقرات و کمردرد (World Spine Day) نام گذاري مي کند.
دکتر فتاحي بيان کرد: کمردرد (Low Back Pain) با توجه به تغيير الگوي زندگي ما انسانها و رفتن به سمت زندگي بي تحرک، به شکل روز افزون در حال افزايش است. ساعت ها نشستن بي تحرک در ماشين، عدم رعايت توصيه هاي تغذيه اي جهت حفظ وزن نرمال که امروزه حتي در کودکان نيز رو به افزايش است، جاي خالي ورزش در زندگي پر مشغله ما و همچنين عدم رعايت توصيه هاي بهداشتي شغلي همگي باعث شده است که امروزه بخش کثيري از مردم جامعه ما دچار کمردرد باشند. طبق آمار تقريبا 80 درصد ما انسانها حتما در دوره اي از زندگي خود کمردرد را تجربه کرده ايم.
وي گفت: طبق تعريف WHO کمردرد يک بيماري يا نشانه تشخيصي قطعي نيست، بلکه صرفا يک يافته باليني بصورت درد در ناحيه پشت و کمر با طول مدت متفاوت است. شيوع کمردرد تقريبا در کل کشورهاي دنيا شبيه به هم است و بعنوان اولين و مهمترين علت ناتواني هاي شغلي، از مهمترين عوامل موثر در کاهش کيفيت زندگي و شايد شايعترين علل مراجعه به مراکز درماني شناخته ميشود. جالب اين است که علت اکثر موارد کمردرد پنهان مي ماند و تنها يکي از هر پنج مورد آنها داراي يک علت مشخص و شناسايي شده هستند.
عضو هيئت علمي دانشگاه ايران اظهار کرد: شيوع بالاي کمردرد دليل بر اين مدعا است که بايد از وقوع آن در جامعه با تمام توان پيشگيري کرد. شايد کمتر کسي مي تواند به اين موضوع بيانديشد که پرهيز از نشستن طولاني مدت، خود مي تواند عاملي جهت کاهش کمردرد هاي با علت ناشناخته باشد.
از موارد ديگري که مي تواند از شدت کمردرد و همچنين امکان وقوع آن بکاهد مي توان به کاهش مصرف دخانيات اشاره کرد. امروزه مطالعات زيادي به زبان ساده بيان مي کنند که"هرچه سيگار بيشتري در روز مصرف کنيد شانس وقوع کمردرد براي شما بيشتر است". دخانيات روند پير شدن ستون فقرات ما را تسريع مي کنند. ورزش منظم همراه با تقويت عضلات حمايت کننده ستون مهره ها و رعايت وضعيت مناسب ستون فقرات (Posture) به کمک استفاده از صندلي هاي مناسب يا عدم استفاده از کفش هاي با پاشنه بلند، تاثير بسزايي در کاهش کمردرد دارند.
دکتر فتاحي خاطر نشان کرد: مواردي همچون رعايت اصول بلند کردن اشياء سنگين به شکلي که اصلا به جلو خم نشويم، انجام منظم تمرين هاي عضلات ران ها يعني همسترينگ ها، رعايت شرايط طبيعي ستون فقرات در زمان نشستن، تلاش براي حفظ وزن طبيعي، داشتن خواب کافي و راحت همه و همه، از موارد ديگري هستند که رعايت آنها مي تواند از وقوع کمردرد پيشگيري کند. در نهايت هيچگاه نبايد از ياد برد که اگر ما روحيه مناسبي نداريم و از افسردگي رنج مي بريم بايد در ابتدا درمان هاي روان پزشکي و کاهش تنش در زندگي خود را بعنوان راه حلي براي کاهش درد هاي با منشاء نامشخص در جسم خود بدانيم.
: