منابع علمي: استفاده از 2 ماسک اکسيژن خون را کاهش نميدهد
تهران- ايرنا- با شروع فصل سرما و در شرايطي که کرونا همچنان جان ميگيرد، ضرورت استفاده از ماسک و فرهنگسازي در اين خصوص دوچندان شده، اين درحالي است که برخي غيرکارشناسان با طرح مواردي سعي در ايجاد تزلزل در باورهاي مردم در زمينه استفاده از ماسک دارند و به اشکال مختلف اين مساله را زيرسوال ميبرند.
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ايرنا، يکي از اين موارد غيرعلمي، اين است که استفاده از دو ماسک به طور همزمان سبب کاهش اکسيژن خون مي شود؛ گرچه استفاده از يک ماسک براي پيشگيري از کرونا از سوي متخصصان و کارشناسان کافي اعلام شده است اما برخي براي احتياط بيشتر به خصوص در اماکن شلوغ و پرتردد از دو ماسک استفاده مي کنند.
طرح اين مساله از سوي برخي افراد غيرکارشناس و غيرعلمي در شبکه هاي مجازي سبب سردرگمي و نگراني اين افراد شده است. از طرفي براي پيشگيري از کرونا تمايل دارند در برخي اماکن از دو ماسک استفاده کنند و از سوي ديگر نگران آسيب به سلامتي خود بر اثر کاهش اکسيژن رساني به خون هستند.
موضوعي که متخصصان آن را رد کرده و تاکيد کرده اند که هيچ منبع عملي آن را تاييد نکرده است.
دکتر عليرضا ناجي رييس مرکز تحقيقات ويروسشناسي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي يکي از اين متخصصان است که روز سه شنبه با رد اين موضوع به خبرنگار گروه علم و آموزش ايرنا توضيح داد: کمبود اکسيژن خون به دليل استفاده از دو ماسک يک نظريه غيرعلمي است و معتقديم ماسک جلوي ورود اکسيژن را نميگيرد. نظر افرادي که اين موضوع را مطرح کردهاند، قبول ندارم.
وي استفاده از دو ماسک به ويژه در محيطهاي بسته را داراي تاثيرپذيري بيشتري در برابر کرونا دانست و گفت: از آنجا که هنوز درصدي از مردم واکسينه نشدهاند، عدم استفاده از ماسک يا استفاده ناصحيح از آن، امکان ابتلاي افراد را به همراه دارد.
دکتر ناجي تاکيد کرد: از آنجا که بر اساس آمارها حدود ?? درصد مردم همچنان واکسن کرونا را دريافت نکردهاند، حتي افرادي که دو دز واکسن را تزريق کردهاند، بايد از ماسک به عنوان يک پوشش محافظتي مناسب در برابر اين ويروس استفاده کنند.
وي تصريح کرد: يک ماسک ميتواند در برابر کرونا موثر باشد اما دو ماسک تاثير بيشتري دارد و سد محافظتي بهتري را ايجاد ميکند. اکنون چون واريانت دلتا بر کشور غالب است، ميتوان تا پايان اين پيک و براي پيشگيري از شروع پيک ششم، از دو ماسک استفاده کرد.
عضو کميته کشوري ستاد ملي مقابله با کرونا خاطرنشان کرد: کرونا اکنون به عنوان يک ويروس در جامعه در حال انتشار است و استفاده نکردن از ماسک ميتواند عامل موثري در برابر انتقال اين ويروس به افراد باشد چه بسا که ممکن است دو فرد که به طور همزمان از ماسک استفاده نميکنند، به عنوان ناقل اين بيماري، ويروس را به ديگران انتقال دهند و حتي اعضاي خانواده خود را نيز مبتلا و درگير اين بيماري کنند.
کاهش رعايت پروتکلهاي بهداشتي در کشور
دکتر ناجي با بيان اينکه متاسفانه بر اساس آمارها رعايت پروتکلهاي بهداشتي به ويژه استفاده از ماسک در جامعه به حدود ?? درصد رسيده است، ادامه داد: در چنين شرايطي ماسک زدن به عنوان يک موضوع مهم براي همه افراد جامعه موثر و مفيد است؛ اگرچه در فضاي پرتردد ماسک به عنوان يکي از ضروريات به حساب ميآيد که البته در اين محيطهاي شلوغ، سربسته و پرتردد دو ماسک بسيار تاثيرپذيرتر است.
وي ضمن انتقاد از افرادي که پروتکلهاي بهداشتي را به طور کامل رعايت نميکنند، تاکيد کرد: اکنون بسياري از مردم از ماسک کمتر استفاده ميکنند و روزانه افرادي را در سطح جامعه مشاهده ميکنيم که بدون ماسک هستند و دليل اصلي اين اقدام را دو دز واکسن تزريقي ميدانند که معتقديم حتي اگر دو دز واکسن را زده باشند، باز هم تا زماني که درصد زيادي از جامعه واکسينه شوند، بايد از ماسک استفاده کرد.
رييس مرکز تحقيقات ويروسشناسي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي شرط عدم استفاده از ماسک را تزريق دو دز واکسن براي ?? يا ?? درصد مردم جامعه دانست و اظهار داشت: البته اگر دز سوم نيز تزريق شود آن زمان ميتوان اجازه داد که افراد ماسک نزنند چون قانون مقابله با تمام ويروس ها و کوويد?? اين است که بايد آمار افراد واکسينه شده بسيار بالا باشد.
وي فرهنگسازي درباره استفاده از ماسک را بسيار ضروري دانست و گفت: بايد در رسانه ها با توليدات فرهنگي در اين زمينه فرهنگ سازي شود. در ميان رسانه ها، انتقاد ويژه به صدا و سيما برميگردد که چرا تعداد زيادي از مجريان ماسک نميزنند. رسانه ملي که بايد اين فرهنگ را به مردم منتقل کند، در برخي برنامه هاي خود عامل بي توجهي نسبت به رعايت پروتکلهاي بهداشتي شده است که اين مساله بايد اصلاح شود.