نيمه شعبان بر منتظران مهدي موعود مبارک باد
نيمه شعبان بر منتظران مهدي موعود مبارک باد
روز تولد امام دوازدهم شيعيان
سال تولد امام دوازدهم شيعيان را سال ??? يا ??? هجري نقل کردهاند.علت اختلاف شايد اين بودهاست که در سابق، تاريخ را با حروف ابجد مينوشتند و درباره سال تولد حجت بن حسن بين واژههاي «نور» و «نهر» اختلاف است که اين اختلاف ناشي از رسمالخط ناقلين ميباشد.
ديدگاه شيعيان
در روايات و احاديث امامان شيعه (ع) شب نيمه شعبان از جمله پر فضيلت ترين شبها براي احيا و شب زنده داري، دعا و عبادت است.
در روايتي از امام علي (ع) درباره خواندن دعاي کميل در اين شب آمدهاست:
“قسم به کسي که جان علي در دست اوست همه امور نيک و بدي که بر بندگان جاري ميشود، از شب نيمه شعبان تا پايان سال، در اين شب تقسيم ميشود. هيچ بندهاي نيست که اين شب را احياء دارد و در آن دعاي خضر بخواند، مگر آن که دعاي او اجابت شود….. بنشين اي کميل هنگامي که اين دعا را حفظ کردي خدا را در هر شب جمعه، يا در هر ماه يک شب، يا يک بار در سال يا حداقل يک بار در طول عمرت، با آن بخوان، که خدا تو را ياري و کفايت ميکند و تو را روزي ميدهد، و از آمرزش او برخوردار ميشوي، اي کميل به خاطر زمان طولاني که تو با ما همراه بودهاي بر ما لازم است که درخواست تو را به بهترين شکل پاسخ دهيم، آنگاه دعا را چنين انشاء فرمود…
همچنين، شيعيان معتقدند خدا در اين شب به تعداد موها و پشمهاي چهارپايان بندگانش را از آتش جهنم آزاد ميکند و زمانهاي مرگ را ثبت و روزيهاي يک سال را تقسيم ميکند و همه آنچه را که در طول سال واقع ميشود نازل ميسازد.
برگزاري مراسم نيمه شعبان
دربرگزاري مراسم نيمه شعبان فقط مختص به ايران نيست. از ديگر کشورهايي که چنين مراسمي آن هم به شکل وسيع برپا ميکنند، ميتوان به کشورهاي عراق،لبنان، مصر، بحرين، يمن و آذربايجان اشاره کرد. همچنين کشورهايي مانند هند، پاکستان، امارات متحده عربي، تونس و مراکش که در آنها شيعيان در اقليتند نيز مراسم وسيعي به همين مناسبت برگزار ميشود. حقيقت امر اين است که آنچه که بيش از همه برگزاري مراسم نيمه شعبان را آسانتر ميکند، اعتقاد برخي از فرقههاي مهم اهل تسنن به حجت بن حسن و ظهور اوست.
نيمه شعبان در ايران
مراسم نيمه شعبان در ايران نسبت به کشورهاي ديگر پر رونقتر است.تدارکات ويژهاي که دولت و مردم براي اين روز ميبينند، بسيار وسيع است. چراغانيهاي وسيع، برگزاري جشن، مولوديخوانيهاي عمومي و پخش شربت و شيريني که بسياري از آنها از سوي مردم و هياتهاي مردمي انجام ميشود، براي يادبود اين روز برگزار ميشود. اين روز در ايران، روز جهاني مستضعفان ناميده ميشود.
نيمه شعبان در عراق
از آنجا که بر اساس احاديث شيعيان، زيارت حسين بن علي اهميت زيادي دارد از اين رو جشن نيمه شعبان را در اين شهر و در کنار حرم حسين بن علي برگزار ميکنند.بسياري از اين زائران پياده به کربلا ميروند.قرباني کردن، چراغاني، غذا دادن به فقرا، عيدي دادن و ديدوبازديد هم در اين روز انجام ميشود.
نيمه شعبان در مصر
در مصر علاوه بر شيعيان، سنيها نيز اين روز را جشن ميگيرند. مولوديخواني مهمترين برنامه? جشن نيمه شعبان در مصر است.
نيمه شعبان در بحرين
اين روز در تقويم رسمي کشور تعطيل نيست،اما بحرين در اين روز به صورت نيمه تعطيل است.عيدي دادن، دعا و مولوديخواني در مسجدها و خوردن شام ويژه اين شب از کارهايي است که بحرينيها انجام ميدهند.
نيمه شعبان در يمن
در يمن مردم در خيابان به جشن گرفتن اين روز ميپردازند و رقص خنجر انجام ميدهند.
نيمه شعبان در هند
مسلمانان هند بر اين باورند که خدا آينده? تمام مردان را با احتساب تمام اعمال گذشته آنها در شب برات (نيمه? شعبان) رقم ميزند. در واقع شب برات به معني شب بخشش يا روز کفاره است. شيعيان آن را به عنوان شبي که دوازدهمين و آخرين امامشان، امام ابو محمد قاسم (حضرت مهدي) متولد شدهاست، جشن ميگيرند. مردم دعا و نماز ميخوانند و تمام شب قرآن مقدس را تلاوت ميکنند به اين اميد که خداوند اعمال آنها را ببخشد. مسلمان در اوايل صبح به گورستانها سر ميزنند و گل ميبرند و فاتحه ميخوانند براي آرامش نزديکان درگذشتهشان.
اين جشنواره در روز سيزده و يا چهاردهم ماه شعبان در تقويم اسلامي و يا پانزده روز قبل از شروع ماه مبارک رمضان برگزار ميشود. روزي که به عنوان ليالي برات شناخته ميشود، به معني شب آزادي است.
در اين شب، پيامبر به هر خانه سر ميزند و مشکلات و درد و رنج بشريت را آسان ميکند. با توجه به افسانهاي در ارتباط با شب برات يک درخت در بهشت است که نام همه مردم در برگها نوشته شده و اگر در اين شب يک برگ با نام يک شخص ميافتد، به شدت اعتقاد بر اين است که آن شخص در سال جاري خواهد مرد.
همچنين گفته شده که اين شب گرامي داشته ميشود چون پيامبر به شهر مقدس مکه وارد شدند. جشن همه? مساجد با رشتهاي از لامپها و کاغذهاي رنگي، روشن ميشود. مساجد پر از جمعيت ميشود که نماز و دعا ميخوانند. کراکرها، مثل ستارهها افزايش زيبايي آسمان تاريک ميشوند. هزاران شمع و رشته لامپ الکتريکي خانهها و خيابانها را روشن ميکنند و در نتيجه يک محيط شاد ايجاد ميشود.
قرآن کريم خوانده شود و آهنگهاي معنوي در تمام طول شب برات خوانده ميشود. مردم پولدار سخاوتمندانه پول، لباس و چيزهاي به نام درگذشته گانشان و به نيت آرامش روح آنها، به نيازمندان اهدا کنند. به طور کلي اعتقاد بر اين است که اگر شخص قاطع تمام شب را دعا بخواند و طلب آمرزش کند، بخشيده خواهد شد. برخي از مسلمان رزه ميگيرند و نمازهاي مستحبي ميخوانند اين شب به تعداد موها و پشمهاي چهارپايان بندگانش را از آتش جهنم آزاد ميکند و زمانهاي مرگ را ثبت و روزيهاي يک سال را تقسيم ميکند و همه آنچه را که در طول سال واقع مي&