• 1401/07/04 - 12:00
  • - تعداد بازدید: 255
  • - تعداد بازدید کنندگان: 246
  • زمان مطالعه: 8 دقیقه
در گفتگو با دکتر سپیده امامی،متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی(عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران )

چگونه قلب سالم تری داشته باشیم/ 6 راهکار ساده برای داشتن قلبی سالم تر

در گفتگو با دکتر سپیده امامی،متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی(عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ) به مناسبت 4 مهر روز جهانی قلب

5646.mp3 چگونه قلب سالم تری داشته باشیم/ 6 راهکار ساده برای داشتن قلبی سالم تر
دکتر امامی متخصص قلب وعروق

 

بیماری های قلبی شایع ترین علل مرگ و میر در جهان است. با تغییراتی که در زندگی ما رخ داده و با توجه به زندگی ماشینی استفاده از غذاهای ناسالم کم تحرکی افزایش بروز چاقی سن بروز بیماری‌های قلبی پایین‌تر آمده و افراد در سن پایین تری مبتلا به حملات قلبی می شود و همچنین شیوع بیماری قلبی افزایش پیدا کرده است.

عوامل مختلفی در شیوع بیماری های قلبی موثر هستند مانند سابقه خانوادگی، زمینه ژنتیکی، سن و جنس، اما خوشبختانه تعداد قابل توجهی از عوامل خطر قابل پیشگیری و درمان هستند و ما با تغییرات کوچکی در رژیم غذایی  و شیوه زندگی می توانیم ابتلای خود و اطرافیانمان به بیماری‌های قلبی را کم کنیم و قلب سالم تری داشته باشیم. در ادامه چند راهکار برای داشتن قلب سالم تر اشاره می کنیم.

  1. سیگار نکشید

یکی از بهترین راهکارها برای داشتن قلب سالم ترک سیگار است ممکن است خودتان سیگاری نباشید ولی به صورت غیر مستقیم در محیط کار یا منزل دود سیگار استشمام کنید، استنشاق دود سیگار به صورت غیرمستقیم شما را در معرض بیماری‌های قلبی قرار خواهد داد، لذا اطرافیانتان را به ترک کشیدن سیگار تشویق کنید . از محیط هایی که افراد سیگاری، زیاد رفت و آمد می‌کنند اجتناب کنید .مواد شیمیایی که در تنباکو وجود دارد باعث تخریب جداره های عروق می شود همچنین مصرف سیگار باعث کاهش اکسیژن خون و افزایش فشار خون و ضربان قلب می شود و کار قلب را زیاد میکند لذا قلب نمی تواند اکسیژن کافی برای عملکرد طبیعی ارگان ها از جمله مغز و سایر ارگان های حیاتی را تامین کند

خبر خوب اینکه حتی اگر سالیان سال است که سیگاری هستید به محض ترک سیگار خطر بروز بیماری‌های قلبی در شما کاهش پیدا می‌کند و بعد از یک سال از ترک سیگار این خطر تقریباً به نصف کاهش می یابد.

  1. تحرک داشته باشید

فعالیت‌های ورزشی مداوم سبب کاهش بیماری‌های قلبی می‌شود و فعالیت های بدنی باعث می‌شود کنترل وزن بهتری داشته باشید و همچنین از ابتلا به دیابت نوع ۲ ، فشار خون و اختلال چربی خون جلوگیری میکند اگر مدت طولانی است که ورزش نکرده اید فعالیت ورزشی را باید به تدریج شروع کنید و به میزان مورد نظر برسید میزان ورزش  مطلوب برای کنترل بیماریهای قلبی و پیشگیری از بیماری‌های قلبی ۱۵۰ دقیقه در هفته  ورزش با شدت متوسط است .  منظور از ورزش با شدت متوسط فعالیت هایی مانند راه رفتن با سرعت تند یا دویدن آهسته است می توانید به جای آن ۷۵ دقیقه در هفته ورزش شدید مانند دویدن داشته باشید.

اگر شرایط جسمانی شما به گونه ای است که نمی توانید به اندازه گفته شده ورزش کنید نگران نباشید شما می‌توانید با انجام حتی ۵ دقیقه فعالیت های کوتاه مانند انجام کارهای منزل فعالیت های باغبانی و یا راه رفتن بیرون از منزل برای خرید و استفاده از پله ها به جای آسانسور می تواند باعث بهبود شرایط قلبی شما هرچند میزان اندک گردد

  1. وزن مناسب داشته باشید

 اضافه وزن خصوصاً اگر چربی ها در قسمت میانی بدن مانند دور شکم و کمر مجتمع باشد باعث افزایش خطر بیماری های قلبی و عروقی می‌شود همچنین چاقی می تواند به صورت غیر مستقیم بر روی سایر عوامل خطر، و بیماری های قلبی مانند: فشار خون، چربی خون و اختلالات چربی، اثر سو بگذارد.

غذای سالم بخورید

 یک رژیم غذایی سالم نیز میتواند از قلب شما محافظت کند رژیم غذایی سالم باعث کنترل بهتر فشار خون چربی خون و کاهش ابتلا به دیابت نوع ۲ می شود رژیم غذایی سالم باید شامل میوه جات سبزیجات حبوبات و گوشت ماهی و گوشت های کم چرب باشد از لبنیات کم چرب یا بدون چربی نیز استفاده کنید غلات کامل بخورید و روغن های سالم مانند روغن های زیتون رآ به جایگزین روغن های مصرفی خود کنید .در رژیم های غذایی سالم باید از مصرف زیاد از حد نمک ، شکر وکربوهیدرات های پیچیده اجتناب کنید تا حد امکان از لبنیات های پرچرب استفاده نکنید و موادغذایی که چربی‌های اشغال یا چربی‌های ترانس زیاد دارند مانند گوشت قرمز پر چرب اجتناب کنید و همچنین از فست فود و چیپس خودداری کنید.

برای اطلاع از اضافه وزن، شاخص توده بدنی یا BMI وزنتان را تقسیم بر مجذور قدتان کنید؛ در صورتی که  BMI شما بیشتر از ۲۵ باشد، به فکر کاهش وزن باشید .

 راه دیگر برای اینکه بفهمید آیا چاقی موضعی دارید، اندازه گیری دور کمر است. اندازه دور کمر در آقایان بیشتر از ۱۰۱ و در خانم ها بیشتر از ۸۹ سانت ریسک بیماری های قلبی عروقی را افزایش میدهد . اگر اضافه وزن دارید حتی میزان کم کاهش وزن نیز می‌تواند اثرات مفیدی بر روی سلامت قلبی شما داشته باشد. شاید به وزن دلخواهتان نرسید اما کاهش میزان کم ۳ تا ۵ درصد وزن می تواند باعث بهبود تری گلیسیرید، کاهش قند خون و کاهش ابتلا به دیابت نوع ۲ شود و همچنین کنترل فشار خون را راحت تر می نماید.

  1. خوب بخوابید

متاسفانه اهمیت خواب خوب برای سلامتی کمتر مورد توجه قرار می گیرد افرادی که خوب نمی خوابند در معرض خطر چاقی، فشار خون و حملات قلبی قرار دارند.

 هر فرد بالغ در شبانه روز نیاز به ۷ ساعت خواب دارد. سعی کنید خوابیدن را به اولویت های زندگی تبدیل کنید یک برنامه ریزی دقیق برای خود داشته باشید و هر شب راس ساعت مشخصی به خواب بروید، اتاق خوابتان را تاریک و ساکت نگه دارید اگر شبها به میزان کافی می خوابید اما صبح احساس خستگی و خمودگی می‌کنید باید از نظر اختلالات خواب بررسی شوید.

 یکی از مهمترین اختلالات خواب که سبب بیماری های قلبی نیز می شود آپنه انسدادی است که باعث قطع تنفس در زمان خواب می شود.

افرادی که آپنه انسدادی دارند معمولاً شبها خرخر می کند و به دفعات با احساس تنگی نفس از خواب می پرند در صورتی که علائم مشابه دارید حتما با پزشکتان مشورت کنید تا درصورت نیاز، تست های تشخیصی و روشهای درمانی برای شما در نظر گرفته شود.

  1. استرس خود را مدیریت کنید

 استرس ها جزء جدا نشدنی زندگی ما هستند، اما مهم این است که در مواجهه با استرس روش سالم و مناسبی را انتخاب کنیم بعضی از افراد در مقابله با ناملایمات زندگی به روش‌های نامناسبی مانند خوردن زیاد از حد- سیگار کشیدن و یا حتی مصرف الکل روی می آورند، مهم این است که در چنین مواقعی یک روش مناسب و سالم برای مواجهه با استرس داشته باشیم. همچنین با فعالیت هایی نظیر مدیتیشن -ورزش های آرام بخش -یوگا و مناجات هم بر استرس غلبه می کنیم و هم سلامتی مان را بهبود ببخشیم.

  1. غربالگری وضعیت سلامت بصورت مرتب

فشار خون و چربی خون بالا باعث آسیب جداره عروق خونی و آسیب به قلب می شود، ولی بدون انجام معاینات پزشکی و انجام تست‌های آزمایشگاهی ممکن است سالها به وجود این اختلالات پی نبرید، بنابراین لازم است به صورت مکرر به پزشک خود مراجعه و تست های غربالگری را بر حسب نیاز انجام دهید.

غربالگری فشار خون باید در سنین نوجوانی آغاز شود معمولا از سن۱۸ سالگی  فشار خون حداقل دو سال یکبار باید اندازه گیری شود در صورتی که بین ۱۸ تا ۴۰ سال هستید و یا سابقه ی ابتلا به فشارخون در خویشاوندان درجه یک در شما وجود دارد، لازم است سالانه فشار خون خود را کنترل نمایید.

ممکن است بر اساس نتایج غربالگری شما مبتلا به فشارخون، چربی خون و یا دیابت باشید آنگاه پزشک شما ممکن است دارویی برای شما تجویز نماید در اینصورت داروهایتان را به صورت مرتب مصرف نمایید و هیچگاه دارو را خودسرانه قطع نکنید، همزمان با مصرف دارو باید همچنان به شیوه زندگی سالم و پایدار بمانید.

چربی خون لازم است بعد از سن 20 سالگی در افراد بالغ تقریبا هر پنج سال بررسی شود.  بررسی با فواصل کمتر و یا حتی زودتر از سن ۲۰ سال در افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای و خانوادگی چربی خون دارند نیز توصیه می شود.

دیابت تیپ ۲ نیز یک فاکتور مهم برای بیماری های قلبی است اگر شما در معرض خطر دیابت هستید، مثلاً اضافه وزن دارید یا خویشاوندان درجه یک شما دیابتی هستند، ممکن است پزشک شما در سن پایین تر برای شما غربالگری دیابت درخواست کند در غیر این صورت به صورت روتین دیابت را تا سن ۴۵ سالگی بررسی نمی کنیم از بعد از آن سن هر سه سال یکبار اندازه گیری قند خون را توصیه می کنیم.

با رعایت تمهیدات ذکر شده به راحتی میتوانید قلب سالم تری داشته باشید و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را از خود دور نماید به خاطر داشته باشید که در صورت بروز هرگونه ناراحتی در قفسه سینه مانند درد قفسه سینه و تنگی نفس و تپش قلب های ناگهانی در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.

 

  • گروه اخبار : گروه های محتوا
  • کد خبر : 5646
:
کلیدواژه ها

نظرات

0 کامنت برای این مطلب وجود دارد

کامنت

Template settings