گام به گام مراحل درمان آلرژي با دکتر نبوي ،فوق تخصص ايمونولوژي وآلرژي
مصاحبه با دکتر نبوي متخصص آلرژي به مناسبت هفته جهاني آلرژي
261733.mp3
گام به گام مراحل درمان آلرژي با دکتر نبوي ،فوق تخصص ايمونولوژي وآلرژي
به گزارش روابط عمومي دانشکده پزشکي: دکتر محمد نبوي فوق تخصص آلرژي و ايمونولوژي باليني و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران به مناسبت هفته آلرژي با واحد روابط عمومي دانشکده پزشکي گفتگو کرد.
دکتر نبوي در ابتدا آلرژي را اين چنين توصيف نمود: آلرژي به عنوان يک بيماري حساسيتي يکي از شايع ترين بيماريهايي است که انسان ها در طول حيات بدان مبتلا مي شوند. اين بيماري مي تواند در سنين مختلف حتي در بدو تولد انسان را درگير کند و انواع مختلف آن مي تواند درنقاط مختلف بدن به اشکال گوناگون نمود پيدا کند.
وي با بيان اينکه درحدود ?? تا ?? درصد از مردم دنيا به يکي از انواع آلرژي مبتلا هستند گفت: اين بيماري بسيار شايع است و دو عامل ژنتيک و عوامل محيطي نقش به سزايي در ابتلا به اين بيماري دارند.
عضو هيئت علمي دانشگاه در ادامه افزود: عوامل ژنتيک مي تواند در همه افراد وجود داشته باشد اما در مواجه با عوامل محيطي مانند آلودگي هاي هوا و محيط زيست و همچنين مواد غذايي تحريک کننده، حتي در فردي که سالها علائم آلرژي نداشته با علائم متوسط تا شديد ظهور پيدا کند. بنابر اين به صورت بالقوه همه افراد به صورت ژنتيک مستعد ابتلا به بيماري هاي آلرژيکي هستند و عوامل محيطي بهانه اي است براي بروز علائم اين بيماري.
ايشان با بيان اينکه آلرژي محدوديت جغرافيايي ندارد و به فصل خاصي نيز محدود نمي شود بيان کرد: انواع مختلف آلرژي شناخته شده است مانند آلرژي هاي پوستي مثل کهير، اگزماي پوستي و تورم و قرمزي پوست در بافت هاي عمقي پوست که به آنژيو ادم معروف است. آلرژي هاي دستگاه تنفسي، آلرژي هاي بيني که به آن رينيت آلرژيک گفته مي شود، سينوزيت آلرژيک و آلرژي هاي ساير قسمتهاي دستگاه تنفسي ، گوش مياني، حلق، حنجره و آلرژي هاي دستگاه تنفسي فوقاني که به صورت انواع آسم نمود پيدا مي کند. آلرژي هاي گوارشي و غذايي و آلرژي هاي دارويي نيز از ديگر انواع آلرژي محسوب مي شود. همچنين آلرژي به نيش حشرات و لاتکس از انواع شناخته شده آلرژي هستند که توضيح و درمان هر کدام از اين موارد دراين زمان کوتاه قابل شرح نيست.
دکتر نبوي با تاکيد بر اينکه بايد دانش عمومي را در اين خصوص افزايش دهيم گفت: در سال ???? سازمان جهاني آلرژي (WAO) World Allergy Organization روز جهاني آلرژي و از سال ???? هفته جهاني آلرژي را در اولين سه شنبه ماه مي، در نظر گرفته اند که به همين مناسبت برنامه هايي نظير کنگره ها و سمينار هاي علمي و درحال حاضر با توجه به پاندمي کرونا، وبينارهايي را برگزار مي نمايد که به مقوله هاي مختلف در خصوص بيماري هاي آلرژيک مي پردازد.
وي افزود: در ايران نيز از ?? خرداد ماه به عنوان هفته آلرژي نام گذاري شده که به همت انجمن آسم و آلرژي و همچنين مرکز تحقيقات آلرژي و ايمونولوژي دانشگاه تهران برنامه به صورت مجازي در سه روز در ? بخش برگزار مي شود و تا پايان ?? خرداد نيز ادامه دارد که بسيار مورد استقبال پزشکان و متخصصان اين امر قرار گرفته است.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران در خصوص اشتباهات رايج در خصوص آلرژي گفت: با توجه به علامت هاي مختلف اين بيماري معمولا آلرژي هاي تنفسي، توسط بيماران با سرماخوردگي اشتباه گرفته مي شود. حتي ممکن است پزشکان با تشخيص غلط شروع به درمان هاي مديکال و گاها جراحي مثل آندوسکوپي هاي بيني و نمونه برداري و برداشتن لوزه سوم و... کنند زيرا به دليل جريان مداوم ترشحات پشت حلق که منشاء سينوسي دارند و التهاب بافت هاي لنفاوي حلق و لوزه سوم و بزرگ شدن لوزه، به غلط لوزه سوم مورد جراحي قرار مي گيرد که اين امر تنها با شناخت صحيح از اين بيماري و بالابرن آگاهي از افتراق آلرژي با ساير بيماري ها مي تواند مرتفع گردد و با درمان آلرژي، بافت لوزه به اندازه طبيعي برمي گردد. در غير اين صورت اعمال جراحي و آندوسکوپي هاي بيني نه تنها کمکي به بهبود فرد مبتلا به آلرژي نمي کند بلکه درمواردي مي تواند منجر به انسداد راه هاي تنفسي نيز بشود.
دکتر نبوي درخصوص علائم آلرژي دستگاه تنفسي فوقاني مانند رينيت آلرژي تصريح کرد: عطسه هاي پياپي،گرفتگي بيني، ترشحات پشت حلق که باعث گرفتگي گلو مي شود، پف زير چشم،کبودي زير چشم و رنگ پريده و همچنين خواب نا آرام و گاها سردرد که بيشتر در قسمت پيشاني ايجاد مي شود، درد گونه و دندان هاي بالا، گرفتگي گوش که منجر به کاهش شنوايي حتي در سنين جواني مي شود از علائم مستقيم و علائمي مانند: کم حوصلگي و بي اشتهايي، بد خوابي و عواملي که ناشي از بدخوابي به وجود مي آيد از علايم غير مستقيم آلرژي محسوب مي شوند.
اين متخصص آلرژي در خصوص تفاوت هاي آلرژي و علائم کرونا خاطر نشان کرد: نبايد علائم اين دو بيماري باهم اشتباه گرفته شود زيرا به دليل استرس هاي ناشي از آن، بيمار هزينه هاي سنگين پرداخت نموده و تست هاي مکرري انجام مي دهد که لزومي ندارد.
دکتر نبوي در خصوص استفاده از ماسک ها خاطر نشان کرد: استفاده از ماسک ها به دليل شيوع بيماري کرونا تاثير به سزايي درکاهش انواع آلرژي داشته است و به دليل جلوگيري از ورود انواع گرد و غبار و آلودگي به دستگاه فوقاني ريه، آمار مراجعين در يک سال و نيم گذشته به بيماري هاي آلرژي کاهش يافته است. اما گاها افرادي که رينيت آلرژيک کنترل نشده دارند به دليل التهاب و انسداد و احتقان مجاري تنفسي با استفاده ازماسک، احساس تنگي نفس مي کنند ولي اين موضوع نبايد بهانه اي براي نزدن ماسک در شرايط پاندمي کرونا باشد.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران مهمترين عامل افتراق کرونا و آلرژي را در تب و بدن درد، کوفتگي و سرفه هاي خشک دانست و افزود: يک فرد اگر صرفا علائم آلرژي مانند آلرژي فصلي را داشت نبايد نگران بيماري عفوني باشد اما اگر تب و بدن درد به علائم او اضافه شد حتما نياز به پيگيري دارد.
دکتر نبوي درمان آلرژي را در قدم اول پرهيز از آلرژن ها (Allergen Avoidance) دانست وادامه داد: آلرژن به موادي مي گويند که آلرژي ايجاد مي کنند. آلرژن ها به دودسته تقسيم مي شوند: آلرژن هايي که در محيط باز قرار دارند از جمله آلاينده ها، گرده هاي گل و گياه و درختان و بوته ها، گردو خاک و غبار صنعتي و کپک ها، دسته دوم آلرژن هايي که در محيط هاي بسته وجود دارند نظير مايت ها که به آن هيره هم گفته مي شود. مايت ها موجودات بندپايي هستند که به وفور در فرش و قالي و موکت و رختخواب و وسايل انبارشده يافت مي شود که هر چقدر ميزان رطوبت بيشتر شود تعداد مايتها نيز افزايش پيدا مي کند. افزايش مايتها نيز مستقيما باعث شدت آلرژي و علائم آن مي شود.
وي همچنين موجوداتي مانند سوسک و بيد را از جمله آلرژن هاي فضاي بسته دانست و گفت: قارچ ها نيز از ديگر آلرژن ها محسوب مي شوند که بيشتر به وسايل چوبي مي چسبند. وي ادامه داد: تا جايي که امکان دارد بايد از آلرژنها دوري کرد پس مهم ترين قدم در راه درمان، شناخت آلرژنها و دوري از آن هاست.
ايشان درمان هاي دارويي (فارماکوتراپي) را دومين قدم درمان آلرژي دانست و در ادامه افزود: داروها در اشکال مختلف قرصها و قطره ها و اسپري هاي بيني و دهاني موجود است که بسته به نوع و شدت آلرژي و سن بيمار توسط آلرژيست ها و پزشکان متخصص تجويز مي شود. البته با حداقل دوز و کمترين مدت تا زماني که علائم برطرف شود.
وي قدم سوم در درمان آلرژي را واکسيناسيون (ايمونوتراپي) دانست و گفت: ايمونوتراپي در واقع حساسيت زدايي است که بايد توسط آلرژيست و ايمونولوژيست صورت گيرد و درکساني که تست پوستي مثبت دارند و معيارهاي ايمونوتراپي را داشته باشند مي تواند انجام شود. در اين پروسه درمان که بين ? تا ? سال بر اساس پروتکل ها انجام مي شود فرد نسبت به آلرژن هايي که تحريک کننده او درآلرژي است حساسيت زدايي مي شود و تا حد زيادي از واکنش به آلرژن هاي جديد نيز جلوگيري مي شود. همچنين احتمال ايجاد آسم در فرد واکسينه شده به مراتب کمتر خواهد بود.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران در خصوص مراحل درمان يادآور شد: کساني مي توانند وارد گام سوم درمان (ايمونوتراپي) شوند که مراحل اول و دوم را کامل انجام داده باشند. وي افزود: انجام ايمونوتراپي درحال حاضر در کشور ما به تعداد معدود و محدود انجام مي شود و هزينه آن نيز بالا است.
دکتر نبوي درمان آسم را مورد بررسي قرار داد و تصريح کرد: درمان آسم بايد به صورت قدم به قدم انجام شود. در اين بيماري به هيچ عنوان نبايد دارو به صورت ناگهاني قطع شود، زيرا در اين صورت بيماري با شدت بيشري نمود خواهد کرد. بنابر اين در درمان آلرژي هاي دستگاه تنفسي (رينيت) مرحله به مرحله تا زمان ثابت ماندن آلرژي که آن هم تعريف خاص خود را دارد، درمان ادامه خواهد داشت.
دکتر نبوي بر ضرورت درمان آلرژي ها تاکيد کرد و گفت: يک نوع از انواع خطرناک اين بيماري مي تواند منجر به آنافيلاکسي شود که در حدود ?.?تا ? درصد افراد جهان به آن مبتلا هستند و نبايد زماني را براي درمان آنافيلاکسي از دست بدهيم زيرا در مواجه با هر عامل آلرژن چه محيطي چه دارويي، نيش حشرات ويا غذايي به وجود مي آيد و فرد مبتلا چند دقيقه پس از مواجهه با يکي از آلرژن هاي ياد شده دچار کهير و خارش شديد پوست و تنگي نفس، سرفه و آبريزش بيني و افت فشار خون و افت هوشياري مي شود و درچنين شرايطي بايد سريعا درمان صورت گيرد و در غير اين صورت مي تواند نتايج جبران ناپذيري داشته باشد.
تهيه و تنظيم : خرم
: